Borůvkový Bioscop vyráží na zteč meruňkového Falconu

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 7. 2007 0:00
Ve Varech žije i česká filmová scéna
Poslední plavky
Poslední plavky | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Distribuční společnost Bioscop společně s akviziční firmou AQS oznámily ve Varech záměr vstoupit zásadněji do koprodukce českých filmů. V poslední době se podílely například na Menzelově Anglickém králi nebo Bestiáři Ireny Pavláskové.

Jako koproducent teď Bioscop s AQS vstoupily do dalších tří připravovaných filmů: Michálkovy adaptace Haklova románu O rodičích a dětech, do komedie František je děvkař s Josefem Poláškem v hlavní roli a do Bobulí Tomáše Bařiny. Na podzim uvedou do kin i komedii Poslední plavky.

"Měli jsme úspěšné období, co se týče českých i zahraničních filmů," říká Adam Dvořák z Bioscopu, proč se společnost rozhodla vstoupit do koprodukce s tím, že za úspěchem stojí i masivní reklama. "Dobrá propagace filmu je velký díl úspěchu. Třeba před Anglickým králem nám všichni říkali, že na to půjdou jen staří,"  připomíná jeden z diváckých hitů roku.

Režisér Marek Najbrt
Režisér Marek Najbrt | Foto: ČT

Bioscop je majetkově propojen s akviziční společností AQS, která se podílela na prodeji práv na Anglického krále do zahraničí. "České filmy jsme schopni předprodávat i do dalších zemí," tvrdí Robert Schaffer z AQS.

Bioscop s AQS chce zvyšovat i podíl na distribučním trhu. To demonstroval porcováním filmového koláče v němž se o největší plochu dělí se svým největším konkurentem, společností Falcon.

NAVŠTIVTE SPECIÁLNÍ PŘÍLOHU K FESTIVALU ZDE 

"My máme borůvkovou, protože ji rádi.  Naším cílem je ten meruňkový díl zmenšovat a zmenšovat," vysvětlil Dvořák s tím, že meruňkovou náplň přiřkl Falconu. "Proč nemáme švestkovou? Z té je alespoň dobrá slivovice," oponuje Bioscopu ředitel konkurenčního Falconu Jan Bradáč.

Falcon slovy svého ředitele Jana Bradáče nepovažuje předsevzetí Bioscopu za naplnitelné. "Ten úkol bude pro Bioscop nelehký, protože Falcon má dlouhodobý čtrnáctiletý trénink. Mezi distribučními firmami byl Falcon jedničkou třikrát za uplynulé čtyři roky," dodává Bradáč s tím, že prezentované údaje Bioscopu zahrnují jen první polovinu roku 2007, kdy tržbám Bioscopu pomohl Menzelův Anglický král.

Bioscop má podle svých údajů devětadvaceti procentní podíl na trhu, Falcon ho válcuje 37 procenty. O zbytek se dělí tvarohový Bontonfilm se 17 procenty, jablkové SPI s 1 procentem či makový HCE s 9 procenty. Warnerům prý připadá 5 procent trhu.

Foto: Bioscop

Na festivalu se neporcuje jen domácí distribuce a produkce. Český film tu i soutěží (letos hned čtyřikrát)  a zároveň se tu představují  připravované projekty.  O víkendu produkční společnost Negativ oznámila, že ve spolupráci s Němci chystá Najbrtova Protektora, o který prý projevil zájem právě Falcon. Příběh z protektorátní éry sklidil pozitivní reakce i na festivalu Berlinale.  "Je to univerzální příběh, kterému budou rozumět v zahraničí," slibuje Pavel Strnad za společnost Negativ.

Výsledky grantových řízení v Karlových Varech oznámili i významní donátoři českých tvůrců - státní Fond na podporu a rozvoj české kinematografie a Filmová nadace na podporu scénáristů zřízená společnostmi Barrandov Studio a RWE.

Ta letos granty rozdělila mezi scénáře a filmové povídky bratří Klusáků, dokumentaristy Ivana Vojnára a mladých autorek Petry Soukupové a Sabiny Bočanové. RWE také na festivalu předá cenu Modrá kostka herečce Kláře Issové.

 

 

Právě se děje

Další zprávy