Drama Protektor zpracuje události heydrichiády

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 5. 2007 10:00
Režisér Mistrů bude točit film z protektorátu
Režisér Marek Najbrt
Režisér Marek Najbrt | Foto: ČT

Praha -   S rekordním příspěvkem dvanácti milionů korum začne režisér Marek Najbrt na začátku příštího roku natáčet film Protektor. Zachytí události okolo atentátu na Reinharda Heydricha, od kterých v neděli uplynulo 65 let, ale u toho neskončí: protektorát se podle tvůrců podstatně podepsal i na současné české situaci a mentalitě.

Hrdiny filmu jsou rozhlasový reportér Emil a herečka Hana. Ta zažívá konjunkturu, hraje na divadle i ve filmu a Emil žárlí. Začátek války a německá okupace obrátí jejich manželství i existenci naruby. Hana je Židovka, Emil se kvůli její ochraně připojí k německé propagandě.

"Jejich příběh se odehrává v rozmezí let 1938 a 1942 a vrcholí v jednom z nejšílenějších období naší historie. Nezanedbatelnou roli v něm hraje rozhlas, kolo parašutisty Kubiše, láska, morfium a bájný protektorátní fantóm zvaný Pérák," říká Najbrt, autor ceněného snímku Mistři.

I tady je spolu s Benjmaninem Tučkem a Robertem Geislerem autorem scénáře. "Když jsme dokončili Mistry, z legrace jsme říkali, že náš další scénář bude o holocaustu. Uběhlo pár měsíců a s překvapením jsme zjistili, že je to vlastně pravda," vysvětluje genezi Najbrt.

Film Mistři
Film Mistři | Foto: ČT

"Riskantní hru o kariéru, lidskou důstojnost a nakonec i o život v  časech heydrichiády" podle tvůrců ilustruje Hitlerův citát "Čech je cyklistou, jenž se nahoře hrbí, dole však šlape."

 "Protektorát byl podivný svět postavený na lži - Němci se v něm vydávali za ochránce a většina Čechů za ochraňované," tvrdí Najbrt s tím, že tu dobu si nevybrali kvůli rozehrávání kostýmního spektáklu. Takovým výtkám museli čelit od historiků tvrůrci televizního dvojdílného filmu Silver A, který nedávno odvysílala ČT.

Scénář Protektora se dostal do finále Ceny Sazky a tvůrci na něj při letošním udílení grantů Státního fondu kinematografie získali rekordní sumu.

Točit se bude v produkční společnosti Negativ. "Chceme natočit živý, současný film o minulosti, který nenahlíží dávné události z dějinného hlediska, ale z perspektivy bytů, domů a ulic, ve kterých   naši předchůdci zažívali časy nejtemnější, a přesto nepřetržitě žili," vzkazují zatím autoři.

 

Právě se děje

Další zprávy