Dirigovali specialisté. Po desítkách let vyšel komplet nahrávek Smetanových oper

ČTK ČTK
13. 8. 2024 17:55
U příležitosti 200. výročí narození Bedřicha Smetany vydal Supraphon box 17 CD s kompletem jeho operního díla. Poprvé a naposledy se autorovy opery jako celek objevily před 40 lety na LP v rámci čtyřdílného rozsáhlého projektu Smetanova souborného díla, připraveného u příležitosti Roku české hudby 1984.
Bedřich Smetana se stal synonymem pro českou zpěvnost. Připomíná to nový komplet nahrávek jeho oper.
Bedřich Smetana se stal synonymem pro českou zpěvnost. Připomíná to nový komplet nahrávek jeho oper. | Foto: ČTK

Nový komplet oper Bedřicha Smetany obsahuje sedm samostatně balených 2CD plus jedno 3CD s podrobnými informacemi k jednotlivým operám, čtyřicetistránkový booklet se souhrnnou studií, fotodokumentaci a odkaz na libreto ke stažení v češtině a angličtině. Zároveň jsou nahrávky dostupné digitálně ve vysoké kvalitě.

"Box zahrnuje všechna Smetanova dokončená operní díla včetně jednoho, které zůstalo pouhým fragmentem," zmiňuje Vladan Drvota z vydavatelství Supraphon operu nazvanou Viola. Skladatel ji začal komponovat v roce 1874, práci však odložil a vrátil se k Viole teprve v závěru života.

Podle Drvoty byla kritériem pro výběr nahrávek především umělecká a technická kvalita a také fakt, že některé už na českém ani mezinárodním trhu nebyly fyzicky dostupné.

Osm skladatelových dokončených jevištních děl bylo v minulosti součástí repertoáru Národního divadla. Na nahrávkách kompletu je zaznamenán specifický zvuk jeho orchestru formovaného dirigenty, z nichž někteří začali být zpětně vnímáni jako smetanovští specialisté. Jde o Zdeňka Chalabalu, v jehož podání box obsahuje operu Čertova stěna, Jaroslava Krombholce dirigujícího Dalibora či Zdeňka Košlera. Pod jeho taktovkou orchestr na kompletu hraje opery Tajemství, Libuše a právě fragment Violy.

Osobní zaujetí pro danou partituru je podle Vladana Drvoty charakteristické i pro dirigenty Jana Husa Tichého, který natočil Branibory v Čechách, a Františka Jílka, jenž vedl orchestr při nahrávce opery Dvě vdovy.

Tyto snímky lze srovnat se záznamem Hubičky, v níž účinkuje orchestr Janáčkovy opery v Brně pod taktovkou Františka Vajnara, anebo České filharmonie. Ta roku 1982 natočila Prodanou nevěstu rovněž se Zdeňkem Košlerem.

"Při poslechu všech těchto nahrávek si můžeme vytvořit komplexní obraz smetanovské interpretace doby, ve které se střídaly pěvecké generace," podotýká Vladan Drvota.

Mezi ně patří například sopranistky Milada Šubrtová, Naďa Šormová, Marcela Machotková a Libuše Domanínská, basbarytonista Ladislav Mráz, basista Eduard Haken nebo tenorista Ivo Žídek.

K 200. výročí skladatelova narození letos vyšly také knihy, například román Mileny Štráfeldové Friedrich řečený Bedřich anebo Smetanův životopis, jejž napsal Pavel Kosatík. Divadlo pod Palmovkou v Praze připravilo novou inscenaci Prodané nevěsty. Smetanova díla jako tradičně zahájila festivaly Pražské jaro a následně Smetanovu Litomyšl, kde bylo možné vidět všechny autorovy opery. K oslavám letošního výročí se připojí ještě hraný životopisný film Smetana režiséra Marka Najbrta, který bude mít premiéru na podzim.

Bedřich Smetana se narodil 2. března 1824 v Litomyšli, zemřel 12. května 1884 v Praze. Byl významným skladatelem období romantismu. Mezi jeho nejznámější díla patří opera Prodaná nevěsta, cyklus symfonických básní Má vlast nebo smyčcový kvartet č. 1 e moll Z mého života.

Video: Ukázka z nového smetanovského kompletu

Komplet operního díla Bedřicha Smetany vydal Supraphon na 17 CD. | Video: Supraphon
 

Právě se děje

Další zprávy