Americká kapela Linkin Park rozbouřila zaplněný brněnský velodrom

ČTK ČTK
17. 6. 2008 22:30
Americká kapela Linkin Park rozbouřila zaplněný brněnský velodrom

Rocková kapela Linkin Park dnes večer rozbouřila a nadchla zcela zaplněný brněnský velodrom. Jedna z nejpopulárnějších amerických kapel současnosti za hodinu a půl odehrála více než 20 písní především z posledních dvou alb Meteora a Minutes To Midnigt. Více než 12 tisíc návštěvníků koncertu si od soustředěných muzikantů, kteří mezi písněmi nemluvili a pouze občas poděkovali, vynutilo tři přídavky.

Koncert Linkin Park je brněnskou hudební událostí sezony. Mnozí z příznivců, většinou mladých lidí okolo 20 let, se kolem sportoviště tísnili již od časného odpoledne, aby se dostali co nejblíže jednoduché scéně vyvedené v černé a stříbrné barvě.

Čekání ukrátila publiku mladá britská předkapela Enter Shikari, která kombinuje metal a disko. Skupinu fanoušci přijali dobře, ovšem její vstoupení muselo skončit dřív poté, co bubeník prokopl buben.

Linkin Park odění v černém nastoupili na scénu asi ve 20:30 a od začátku servírovali lidem především své nejznámější skladby. Brzy zazněly třeba písně Somewhere I Belong a No More Sorrow. Publikum si ochotně zazpívalo melodické refrény v Leave Out All The Rest a Shadow Of The Day. Dav pod pódiem pak přivedly do varu řízné písně Given Up a Breaking The Habit.

Kolem 22:00 Linkin Park mlčky odešli do zákulisí, ale potlesk a pískot je brzy přiměl k návratu. Zpěvák Chester Bennington nejprve sám zazpíval u klavíru Pushing Me Away, pak kapela přidala ještě dvě písničky.

Linkin Park jsou známí tím, že často a rádi mění pořadí a výběr skladeb na koncertech. Dnes volili takřka stejně jako 10. června ve Vilniusu.

Muzikanti po dnešku podle zákulisních informací ještě zůstanou v Česku. Zamluvili si renomované nahrávací studio Sono. Další koncert skupinu čeká 20. června v Benátkách.

Linkin Park o víkendu vyvolali paniku mezi českými fanoušky, když zrušili koncerty ve Švédsku a Švýcarsku. Chvíli se zdálo, že je ohroženo i vystoupení v Brně. Kytarista Brad Delson se totiž zranil a lékaři mu zakázali cestovat letadlem. Do Česka nakonec Delson přicestoval autem, řekl ČTK promotér Aleš Hrbek.

Linkin Park hrají podle kritiků takzvaný nu-metal, tedy hudbu na pomezí metalu a hard rocku s příměsí elektronické alternativy a hip hopu. Sami ale škatulkování odmítají. Kapela vznikla v roce 1996. Debutovala v roce 2000 albem nazvaným Hybrid Theory.

Svou premiéru před českými fanoušky Linkin Park zažili v roce 2003 ve vyprodané hale na pražském Výstavišti. Naposledy je české publikum mohlo živě slyšet loni v červnu, opět v Praze.

Kapelu tvoří zpěvák Bennington, rapper Mike Shinoda, bubeník Rob Bourdon, jenž si dnes v písni Bleed It Out zahrál dlouhé sólo na bicí, dýdžej Joe Hahn a basák Dave Farrell, jenž je známý spíše pod přezdívkou Phoenix. Kytarista Delson si ani dnes nesundal svá pověstná veliká sluchátka.

 

Právě se děje

Další zprávy