Úspěch mladých Čechů v Mnichově. Alinde Quintet vyhrál prestižní hudební soutěž ARD

ČTK ČTK
12. 9. 2024 22:36
Český dechový soubor Alinde Quintet, který existuje od roku 2019 a tvoří jej hráči narození v 90. letech minulého století, zvítězil ve své kategorii v hudební soutěži německé televize ARD. Ve čtvrtek to oznámila bavorská stanice BR Klassik.
Alinde Quintet už se vloni umístil třetí v prestižní mezinárodní soutěži Carla Nielsena v Kodani.
Alinde Quintet už se vloni umístil třetí v prestižní mezinárodní soutěži Carla Nielsena v Kodani. | Foto: Matěj Komár

Třiasedmdesátý ročník klání začal minulý týden v Mnichově, měl čtyři kola. Český soubor v kategorii dechové kvinteto, kde vystoupilo 19 ansámblů, nenašel přemožitele ani ve finále. Na druhé příčce se umístil Pacific Quintet tvořený hudebníky z Německa, Hondurasu, Japonska, Ruska a Španělska. Ten získal i cenu publika.

Soutěž ARD hudebníci označují za olympiádu v klasické hudbě. Koná se sice každý rok, avšak pouze ve vybraných kategoriích. Pozváni do hlavní soutěže jsou jen někteří interpreti na základě zaslané nahrávky. Takovým výběrem prošel i český dechový soubor Alinde Quintet, jejž tvoří flétnistka Anna Talácková, hobojistka Barbora Trnčíková, klarinetista David Šimeček, fagotista Petr Sedlák a hráč na lesní roh Kryštof Koska.

"Máme obrovskou radost a jsme hrdí, že jsme se stali vítězi soutěže ARD, která je považována za tu nejprestižnější v klasické hudbě," říká hobojistka Trnčíková.

Členové formace sbírali zkušenosti na univerzitách v Londýně, Bruselu, Lublani, Lyonu, Praze či Brně, stejně jako v mládežnickém Gustav Mahler Jugendorchesteru a souboru European Union Youth Orchestra. Zastávají vedoucí pozice v předních orchestrech, od České filharmonie a orchestru Národního divadla v Praze přes Filharmonii Brno po Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK.

Společně už se vloni umístili třetí v prestižní mezinárodní soutěži Carla Nielsena v Kodani. Letos je mohli slyšet mimo jiné návštěvníci festivalu Pražské jaro, v jehož mezinárodní hudební soutěži zároveň v roce 2019 uspěla flétnistka Anna Talácková.

Soutěž ARD pořádá německá společnost regionálních veřejnoprávních vysílatelů. Koná se od roku 1952, za tu dobu se v oboru dechové kvinteto soupeřilo jedenáctkrát.

V roce 1966 se laureáty stali hráči Pražského akademického dechového kvinteta, roku 1997 pak uspěl český Afflatus Quintet. V oboru sólových nástrojů zde slavili vítězství mezinárodně uznávaní umělci jako hornisté Radek Baborák, Přemysl Vojta, Kateřina Javůrková, fagotista Václav Vonášek či violoncellista Michal Kaňka.

Video: Proč se Tata Bojs vyhýbají politickým tématům (3. 9. 2024)

"Lidstvo se neustále motá v kruzích," říká zpěvák skupiny Tata Bojs Milan Cais. Jeho spoluhráč Mardoša by zase uvítal, kdyby lidé nebyli tak "vyhrocení". | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy