reklama
 
 

Konec mýtů o zdravém kokosovém oleji. Zvyšuje cholesterol podobně jako máslo

19. 6. 2017
Kokosový olej je vychvalován ve všech směrech – na pleť, na vlasy, do kávy, skvělá náhražka másla… Lékaři však nyní varují, že ze zdravotního hlediska to zrovna žádný zázrak není. Zvyšuje totiž tzv. špatný cholesterol stejně jako máslo nebo palmový olej.
Doporučujeme

"Já skutečně nevím, kdo prosazuje myšlenku, že kokosový olej je zdravý," cituje server Mashable Franka Sackse, specialistu na onemocnění srdce z Harvard School of Public Health.

Také americká instituce pro srdeční choroby (AHA) vydala nedávno obsáhlou studii, kde lidi varuje, aby nepovažovali kokosový olej za zdravý. Podle nich není ani zdravotně nezávadný.

Obsahuje totiž  82 procent nasycených tuků, tedy více než máslo (63 procent), hovězí tuk (50 procent) a vepřové maso (39 procent).

Lékaři ve Velké Británii podle BBC doporučují mužům denní přísun maximálně 30 gramů nasycených tuků, ženám dokonce jen 20 procent.

Jak zní tedy nejnovější rada lékařů? AHA podle serveru Mashable doporučuje, aby lidé nahradili nasycené tuky nenasycenými oleji, zeleninou, ořechy, fazolemi nebo celozrnným chlebem.

Zároveň však výživoví specialisté upozorňují, že řešením není ani úplné vypuštění tuků z jídelníčku. Tuk je zdrojem esenciálních mastných kyselin a pomáhá tělu absorbovat vitamíny, jako je A, D či E.

Větším problémem než potraviny s palmovým olejem jsou biopaliva, palmový olej je jako palivo velmi škodlivý, říká tropický biolog a entomolog Novotný. | Video: Daniela Drtinová |  24:44

autor: Magazín

Pokračujte dál

reklama
reklama
reklama
Komerční sdělení
reklama

Sponzorované odkazy

reklama