Francouzi se při nákupu dobrot na letošní Vánoce pěkně prohnou. Po nedostatku másla je straší i zdražování známé lahůdky foie gras (ztučnělá játra vodních ptáků, hlavně hus a kachen - pozn. red.). Její výrobci varovali, že ceny za oblíbenou pochoutku budou zřejmě nejvyšší v souvislosti s dvouletým bojem proti ptačí chřipce.
Výrobci se stále vzpamatovávají ze série případů ptačí chřipky na jihozápadě Francie, kvůli které musely být stovky ptáků pozabíjeny, informoval server The Telegraph.
Již minulý rok klesla výroba jater o 25 procent. Letos se podle Marie-Pierre Péové, předsedkyně Cifogu, výrobců foie gras, produkce sníží o dalších 22 procent oproti loňsku.
"Zásoby foie gras se ztenčily poté, co někteří producenti v oblastech jako západní Nová Akvitánie a Okcitánie museli zastavit své aktivity po dobu šesti až deseti měsíců. Jako preventivní opatření po redukci ptáků postižených virem H5N1," uvedla Péová pro Le Parisien.
Cena se zvedne o 20 procent
Letos tak farmáři vyrobili 11 tisíc tun jater z 23 milionů zvířat, což je o šest milionů méně než vloni. Kromě toho zásoby rychle mizí i kvůli přibývajícím zahraničním kupcům, například Japoncům. Ti nedávno zrušili zákaz dovozu francouzské delikatesy, který zavedli právě kvůli obavám z ptačí chřipky.
Cena za foie gras by se tak měla zvednout o 20 procent. "Máme zákazníky z Toulouse, kteří za námi do Catus (zhruba 150 kilometrů severně, pozn. red.) jezdí, protože u nich už žádné foie gras není," popsala situaci Marie-Pierre Robertová z rodinné farmy v jihozápadním departementu Lot.
Foie gras se vyrábí z tučných jater hus nebo kačen, které jsou vykrmovány obilím. Pochoutka je spolu s uzeným lososem neodmyslitelně spjatá s francouzským vánočním menu. Výrobci však stále doufají, že i přes značný nedostatek budou schopni pokrýt 90 procent francouzské poptávky, zbylých 10 procent by měli doplnit výrobci jater z Maďarska a Bulharska.
Francie čelí také nedostatku másla, a to kvůli poklesu výroby mléka a nárůstu globální poptávky. Ačkoliv nedostatek vína během letošních Vánoc nehrozí, francouzští vinaři oznámili, že letošní sklizeň byla nejhorší od roku 1945. Dobrou zprávou pro francouzskou kuchyni však je, že bohatá byla letošní úroda lanýžů.