Nejlepší rohlíky se vyrábí v Říčanech. Základem je tuk, mouka a poctivost, míní pekař

Nejlepší rohlíky se vyrábí v Říčanech. Základem je tuk, mouka a poctivost, míní pekař
Majitelem pekařství je David Frydrych po boku se svou dcerou Anetou, která minulý rok dostudovala obor technologie potravin na VŠCHT. Jak sama říká, i přesto, že je pekařina pořádná dřina, nechtěla dělat nic jiného, u strojů a s rukama v těstě si hrála už jako malá holka.
Vyhlášené jsou Frydrychovy rohlíky. Vláčnou střídu si chválí lidé z Prahy i zbytku Středočeského kraje. Na každý den připraví pekařství tisíce kusů, které se ráno dostanou na stoly hotelových hostů i běžných rodin.
"Dnes už nelze vyrábět tak jako dřív. Pšeničná mouka ztratila na kvalitě," říká pekař s třicetiletou praxí.
"Nejhorší je pro pekaře průvan a spěch, těsto potřebuje péči. Kdybychom to měli dělat tak, jak se to dělalo dřív, nic bychom neupekli. Vše se urychluje a my musíme jít s dobou, ale ne v zásadních věcech," říká pekař.
Foto: Magdaléna Medková
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
2. 9. 2020 6:10
Nejtěžší na téhle práci je sehnat poctivé zaměstnance, říká majitel pekárny v Říčanech David Frydrych, který svůj život zasvětil řemeslu se zašlou slávou. Tradici založil už jeho dědeček, později však přišla druhá světová války a konečně i znárodnění komunisty. I přes nelehkou minulost se pekařině u Frydrychů věnuje už čtvrtá generace a jejich vyhlášené rohlíky znají lidé z celého kraje.

Tradice Pekařství Frydrych sahá až do roku 1936, kdy si malou firmu na pečení chleba v Říčanech u Prahy zřídil pradědeček současného majitele. Práci na čas přerušila válka a následně i vznik socialistických kombinátů, které znemožnily majitelům malých cukráren a pekařství dále podnikat. David Frydrych se řemeslu naučil od svého otce, který pekařství oživil po restituci v 90. letech. Dnes své zkušenosti předává své dceři.

 

Právě se děje

Další zprávy