Přední norská architektonická kancelář Snøhetta, která má za sebou realizaci řady významných projektů po celém světě, rozšiřuje portfolio svých realizací. Server Dezeen upozornil na návrh první norské a také evropské podmořské restaurace s názvem Under.
Objekt by měl být umístěn poblíž obce Båly, na nejjižnějším cípu Norska v hloubce pět metrů pod mořskou hladinou.
Primárně by měla robustní betonová krabice sloužit jako restaurace pro zhruba stovku strávníků, ale i jako výzkumné centrum podmořského světa nebo útes pro slávky.
"Jde o mnohem víc než jen pouhé akvárium. Objekt jsme navrhovali tak, aby se stal přirozenou součástí podmořského života. Postupem času se ponořený monolit stane umělým útesem slávek, který bude zároveň fungovat jako čistička mořské vody, a bude tak přitahovat i mnohem více života," popisují v autorské zprávě autoři.
Konstrukce je řešena tak, aby odolávala tvrdým přírodním podmínkám, především pak slané vodě. Té jsou zdi přizpůsobeny jednak tloušťkou a jednak formou - zvnějšku jsou provedeny v hrubém betonu. Životem pod vodou jsou ovlivněny i interiéry v modré a zelené barvě.
Hlavní architekti studia Snøhetta Craig Dykers a Kjetil Trædal Thorsen mají za sebou realizaci budov souvisejících s vodou, mezi nejznámější patří například budovy opery v Oslu nebo hotel na souostroví Lofoty.
Pod vodní hladinu ale architekti expandovali právě až s projektem Under, který je zatím prvního svého druhu na evropském kontinentě.