Hrabání trávy není stupidní. Holka z města si zkusila dřinu na tradičním hospodářství

Dojení se začne zlepšovat až následující dny, kdy pochopím, že musím stisknout opravdu hodně a nemám se bát, že kozám ublížím.
Marek a Lojza žijí už devátý rok v osadě Zlámaná v oblasti slovenských Kysuc. Oživili tradiční hospodářství a styl života, který tam vedli Markovi předkové.
...
Anča, Tonda a Božena.
...
Chodba a zároveň umývárna. Voda se nosí ze studny nebo z barelu na dešťovou vodu u chalupy.
...
...
Kuchyň, ve které Lojza připravuje kozí sýry.
A takhle se umývá nádobí.
Pro vodu se do studny chodí v průměru pětkrát denně. Když se pere, tak i desetkrát.
Mají třicet slepic.
Houser Štefan s husou, která nemá jméno. Ještě se neví, jaká bude její budoucnost.
Snídaně s čerstvým kozím mlékem.
Kosení trávy, která zasahuje do elektrických ohradníků.
Zatímco Marek kosí, já hrabu a sbírám trávu. Potýkám se se svou neohrabaností a se studem, že jsem nešikovná.
...
Příprava čerstvého sýra.
Příprava sýru halloumi.
Skromná, ale dobrá večeře - čerstvý kozí sýr.
Večerní pohoda s Lojzou, Ančou a knihou.
Umývám se v plechovém lavoru vedle postele a připadám si trochu jako Jozova Hanule z novely Květy Legátové.
Svoz nařezaného dřeva z lesa.
Štípání dřeva.
Čištění kůry mi dává zabrat.
Lojza dojí kozy každé ráno a večer. Z jednoho dojení má přibližně devět litrů mléka.
Každá z koz má své jméno - Ema, Jožina, Petra, Vendula, Františka, Kača, Anežka, Marie a na fotografii Bobina.
Kozy se jmenují podle konkrétních lidí. Například Bobina získala své jméno díky Jiřině Bohdalové a její roli ve Světácích.
Když prší, nemá cenu chystat dřevo a čas se zpomalí.
Pastviny.
"Vnímám tady určitou jednotu, že jsem součástí něčeho většího," říká Marek.
...
Hřeje mě pocit jakési nepodmíněné a kdykoliv přítomné lásky od kocoura Miloše i psů.
Když začínali, příliš toho o chodu hospodářství nevěděli. Bylo jim ale jasné, že to bude dřina.