Jedná se o mnohem strmější nárůst než u kterékoli jiné věkové skupiny, přičemž druhý největší nárůst o 16 procent byl zaznamenán u osob mladších 25 let, zatímco nejnižší nárůst o deset procent byl zaznamenán u osob starších 75 let.
Zjištění poukazují na nový rizikový faktor vzniku rakoviny, který se objevil v posledních desetiletích, kdy generace lidí ve věku 25 až 50 let dospívala, což pravděpodobně souvisí s "významnou změnou západní stravy v posledních 30 až 40 letech", jako je používání sladidel, například kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, v ultra zpracovaných potravinách.
Cancer Research UK, největší nezávislá organizace pro výzkum rakoviny na světě, údaje zveřejnila na zasedání Americké společnosti klinické onkologie (ASCO) v Chicagu, největší světové konferenci o rakovině.
Rakovina tlustého střeva a mikrobiom
Ústředním bodem konference bylo znepokojení nad celosvětovým nárůstem počtu případů rakoviny u mladých lidí, zejména rakoviny tlustého střeva. Bylo představeno několik studií, které naznačují, že klíčem k vysvětlení tohoto nárůstu je mikrobiom - společenství bilionů bakterií ve střevech.
Pacienti s časným výskytem rakoviny střev mají podle zjištění více škodlivých střevních bakterií, což souvisí se špatnou stravou a vysoce zpracovanými potravinami. Tyto bakterie mohou vést k chronickým zánětům nebo mutacím v DNA a následně způsobit vznik nádorů.
"Známe mnoho příčin rakoviny, kterým lze předcházet, včetně kouření, obezity a červeného masa. Ty však samy o sobě nevysvětlují nárůst, který pozorujeme u osob mladších 50 let," řekl lékař Charles Swanton z Cancer Research UK.
Swanton uvedl, že škodlivé mikroby mohou "iniciovat mutace v DNA podobným způsobem, jakým tabákový kouř vyvolává mutace v plicních buňkách". Mohou také způsobovat chronické záněty, které mohou zvyšovat riziko vzniku nádorů. "Mohlo by to být něco ve stravě, co mění mikrobiom. Nebo dokonce mikroplasty a znečišťující látky," dodal. Zdůraznil však, že rakovina je stále především onemocněním starší populace, pouze jeden z deseti případů se vyskytuje u osob mladších 50 let.