Aktuálně.cz: Již tradičně je 11. listopad prvním dnem, kdy mohou lidé ochutnat svatomartinské víno. Jak dlouhou historii má tato specificky česká značka?
Marek Babisz: Poprvé byla značka registrována v roce 1995 a od roku 2005 ji vlastní Vinařský fond. Nicméně tato tradice sahá mnohem dál, a to až doby císaře Josefa II., kdy se vžil zvyk připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž čeledínům a děvečkám, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba a její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně. Svatomartinské oslavy jako čas dobrého jídla a pití přetrvaly až do současnosti.
A.cz: Byla snaha o obrodu této tradice v 90. letech inspirována známějším beaujolais nouveau?
Těžko rozsoudit, zda my jsme se inspirovali u Francouzů nebo oni od nás (smích). Každopádně tradice budou pocházet z obdobné doby. Značku mají samozřejmě registrovanou mnohem déle.
A.cz: Ne každé mladé víno z tuzemské produkce je ale automaticky opatřené značkou svatomartinské. Proč?
Primárně ji mohou nést jen určité odrůdy, z bílých vín je to Müller Thurgau, Veltlínské červené rané nebo Muškát moravský. Červená a růžová se vyrábí z Modrého Portugalu a Svatovavřineckého, z Zweigeltrebe ještě navíc růžové. Tyto odrůdy jsou vybrány záměrně, v našich podmínkách totiž dozrávají dříve. Svatomartinské víno ale zdaleka není každé víno vyrobené z těchto odrůd. O udělení značky každoročně rozhoduje nezávislá komise, která posuzuje kvalitu.
A.cz: Čím je mladé víno charakteristické?
Jde o svěží a ovocité víno s nižším obsahem alkoholu. Zároveň jde o víno ze zákona suché. Vzhledem k tomu, že dozrává krátkou dobu, zhruba dva měsíce od sklizně, není doporučeno k archivování. Mladá vína proto doporučujeme zkonzumovat nejlépe do Velikonoc. Primárně je určeno jako skvělý doplněk k pokrmům. Svatomartinskou husu nebo játrovou paštiku si vychutnáte spolu se svatomartinským mnohem lépe.
A.cz: Vy jste již letošní mladá vína ochutnával. Budou lepší než ta z předchozích ročníků?
Letošní úroda je v mnoha ohledech unikátní. Na rozdíl od loňska se totiž urodilo nejenom více hroznů, ale díky horkému létu a dešťům v srpnu dosahují mimořádné kvality. Obzvláště vydařená budou letos i červená vína. Na rozdíl od loňska si tak vinaři letos opravdu nemohou stěžovat.
A.cz: Dá se podle kvality mladého vína předpovídat i kvalita vína celkově?
Určitě, a podle toho, co jsem už ochutnal, se opravdu letos můžeme všeobecně těšit na velmi kvalitní vína.
A.cz: Takže letošní sezona bude jednou z nejlepších za poslední dobu?
Loňský ročník bude bezesporu patřit k těm výjimečným. Kdybych měl zapátrat do minulosti, tak co do množství k roku 2007, co do kvality, obzvlášť u červených vín k roku 2003. Pokud bych pátral co do kvality i množství úrody, tak možná rok 1999 nebo 1992.
ing. Marek Babisz
V roce 1995 absolvoval Střední vinařskou školu ve Valticích. Ve studiích dále pokračoval na MZLU v Brně. Kromě odborné praxe ve Vinařské akademii Valtice absolvoval rovněž stáž ve Švýcarsku. V roce 2003 byl jmenován členem Komise expertů pro zatřiďování vín. V roce 2006 se stal hlavním sommelierem Národního vinařského centra, kterým je dodnes.
A.cz: A jak si v Česku vede svatomartinské v konkurenci s celosvětově známým beaujolais nouveau?
Mohu potvrdit, že zájem Čechů o produkci tuzemských vinařů je rok od roku vyšší. Vzhledem k zájmu nejenom vinoték, ale i hypermarketů tvrdím, že Češi jí dávají přednost před francouzskou. Znovuobnovená tradice otevírání mladých svatomartinských vín na Martina se stala za poslední léta doslova celonárodním fenoménem. Lidé znovu nacházejí vztah k lokálním produktům obecně a u vína to platí dvojnásob. Ohlas mají i celorepublikové akce, kde mají zájemci možnost ochutnat první doušky nového ročníku. Podle mého jsme asi jedinou zemí na světě, která naprosto vytlačila z trhu svým mladým svatomartinským vínem světoznámé beaujolais nouveau.