Bistro na zámku. V Rychnově ho otevřela bývalá vládní letuška, peče tu sachr s pepřem

Bistro na zámku. V Rychnově ho otevřela bývalá vládní letuška, peče tu sachr s pepřem
Bistro Portuše v Rychnově nad Kněžnou, které před pár lety založila Pavlína Brandejsová, sází na známé chutě podávané v neotřelých kombinacích. Nejprve v centru města, teď i na nedalekém zámku láká například na vejce Benedikt s jarní cibulkou, uzeným pstruhem a toastovanou velikonoční vánočkou.
"Naší filozofií je sázet na ozkoušené recepty, udržitelnost a nulový odpad. Baví mě přemýšlet nad tím, abychom spotřebovali vše, co z produktů zbude. Snažíme se recyklovat i skleněné lahve od mléka, které používáme jako karafy s vodou," říká Brandejsová.
"Dalším specifikem je to, že cílíme na netradiční spojení chutí. Cukrařinu se vždy snažím obohatit, aby vzniklo něco, čemu já přezdívám perverzní chutě. Například sachr dort podáváme s pepřem, do likérových špiček zase přidáváme mořskou sůl," říká cukrářka.
Originální jsou také sbírky nádobí z porcelánu nebo lovecké trofeje z afrických zemí. Zobrazit 21 fotografií
Foto: Magdaléna Medková
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
16. 8. 2022 6:50
Pavlína Brandejsová se živila jako vládní letuška. S politiky létala do Bruselu a na mezinárodní konference. Po čase ji ale práce přestala těšit. Odešla z oboru, vdala se a založila rodinu. "Pak mi ale zase chyběl kontakt s lidmi a gastronomií. Vzpomínala jsem, jaký to byl pocit, když v Brazílii ochutnáte zralé mango. Chtěla jsem mít vlastní podnik," říká majitelka bistra Portuše.

Nejprve vařila doma a zkoušela si různé recepty, pak se Pavlíny Brandejsové ujal pekař Josef Maršálek, který v té době pracoval v pražském podniku CakeShop. "Když viděl, jak jsem do gastronomie zapálená, dovolil mi, abych se mu dívala pod ruce. Dal mi úžasný základ, od něhož jsem se mohla odpíchnout a otevřít si svůj vlastní podnik," popisuje cukrářka.

Bistro Portuše v zimě funguje v centru Rychnova nad Kněžnou, v létě se stěhuje na nedaleký zámek. V prostorách barokní zahrady připravuje zajímavé menu. Kromě větrníků s arašídy a australského zákusku Pavlova jsou tu vyhlášené hlavně vejce Benedikt, které Pavlína připravuje na sladké vánočce. Podívejte se.

 

Právě se děje

Další zprávy