Ženy více přitahuje vůně mužů, kteří jí ovoce a zeleninu. Také strava bohatá na tuk, maso, vejce a tofu byla spojena s příjemným čichovým vjemem. Naopak výživa bohatá na sacharidy (například obilniny, brambory či cukry) se odráží v intenzivnějším, méně příjemném pachu. S tvrzením přišla studie Univerzity Macquarie v Sydney.
"Už nějakou dobu víme, že zejména pro ženy je vůně důležitá, pokud hodnotí něčí přitažlivost," uvedl vedoucí studie Ian Stephen pro rádio NPR. "Ženy zkrátka přišly na to, že muži, kteří jí více zeleniny, jim lépe voní," dodal.
Studie byla publikovaná v časopise Evolution & Human Behavior.
Metoda zpoceného trička
Vybraní muži pro účely studie zaznamenávali svůj jídelníček. Poté následovala analýza výzkumu pomocí dvou dalších metod.
Při první z nich využili výzkumníci nástroj zvaný spektrofotometr, který funguje na základě prosvěcování kůže. Účastníci s kůži bohatou na karotenoidy (jedli více ovoce a zeleniny) byli ženami označeni za atraktivnější.
Druhá metoda byla založena na propocených tričkách. Účastníci byli požádáni, aby si před cvičením na sebe vzali čisté triko, které poté propocené odevzdali. Tyto kusy oděvů pak očichávaly ženy, jež se do studie dobrovolně přihlásily. Vítězi v kategorii nejvoňavější pot se stali ti muži, kteří snědli více ovoce a zeleniny.