Lidé podle ní často jedí z nudy, takže by mohlo být užitečné nabízet hostům zdravější možnosti a ještě lépe: dělat něco jiného než jíst, napsala na svém webu estonská veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice ERR.
"Je dobře známo, že čím větší rozmanitost je na stole, tím více mají lidé tendenci jíst. Vyplatí se proto zaměřit se na hlavní jídla," řekla výzkumnice a poradila, že užitečné by mohlo také být servírovat v průběhu večírku nebo setkání zdravé pochutiny, například tyčinky z čerstvé zeleniny.
Kromě toho radí různé aktivity. "Rozhodně doporučuji naplánovat večer tak, aby to nebyla jen jedna velká hostina, ale aby zahrnoval různé další činnosti. Třeba společnou procházku, hraní stolních her nebo jiné aktivity," řekla estonské stanici Pitsiová.
Pro ty, kteří chtějí zhubnout, nemusí sváteční období znamenat velký krok zpět. Je však třeba mít na paměti, že sváteční jídla bývají kalorická, mají vysoký obsah tuku a jsou plná cukru a soli. Zrádné podle Pitsiové může být, pokud se jídelníček skládá převážně z bramborového salátu, koláčů a podobných jídel. Ačkoliv člověk sní méně, přesto nehubne. Pokud ve stravě chybí dostatek vitaminů, minerálů a vlákniny, tělo se snaží vytěžit z jídla, co se dá, což může bránit hubnutí, píše ERR.
Na místě je také opatrnost v případě sladkých jídel a pamlsků. Doporučená denní porce sladkého je například u dospělé ženy maximálně 160 kilokalorií, což odpovídá přibližně třem kouskům cukrovinek, uvedla estonská stanice.
Silná touha po sladkostech podle odbornice na výživu Pitsiové může trvat dva až tři týdny. "Pokud se vám však podaří co nejvíce snížit příjem cukru, po dvou až třech týdnech zjistíte, že je snazší říci sladkostem ne," uvedla výzkumnice. Při chuti na něco sladkého je podle ERR lepší sáhnout po ovoci nebo vypít sklenici vody, protože nutkání po sladkém může pramenit i z hladu.