reklama
 
 

Netradiční spotřebiče: Zvládnou sushi i brambory

19. 12. 2013 10:00
S rýžovarem uvaříme rýži vždy správně. Loupačka si poradí s otravným škrábáním brambor

I méně obvyklé spotřebiče mohou v kuchyni najít využití.

Pro milovníky rýže je tu rýžovar - elektrický spotřebič do kuchyně určený přímo k vaření rýže. Rýžovary neboli vařiče rýže mohou mít různý objem a podle toho pojmou různé množství rýže. Bývají vhodné pro přípravu všech druhů rýže, a to včetně té, která bude použita na sushi.

Rýžovary nabízejí funkci automatického vypnutí po dovaření. Mohou mít také funkci, která po dokončení vaření udržuje rýži teplou. Skleněná poklička pak dovoluje nahlédnout do hrnce a otvor v ní umožní únik přebytečné páry.

Co rýžovar umí?

Vařič rýže obsahuje vnitřní nádobu, která se dá snadno umývat. Bývá vybaven světelnými kontrolkami provozu a udržování teploty. Výhodou jsou i protiskluzové nožky. Síťový kabel bývá odpojitelný. Rýžovar nabízí i bezpečnostní prvky: ochranu proti přehřátí, automatické vypnutí po dovaření a ochranu proti vypaření vody. Někdy je tento spotřebič dodáván i s příslušenstvím, například se špachtlí či odměrkou na rýži.

Rýžovary mohou mít různý vzhled. Některé připomínají hrnec, jiné vypadají více jako elektrické spotřebiče. Kromě vaření rýže můžeme rýžovar využít třeba i k přípravě masa, ryb či zeleniny.

Vařič by při použití měl vždy být postaven na suchém, rovném místě. Do vnitřní nádoby se vkládá odměřené množství rýže a přilije voda. Je důležité, aby byla varná nádoba do vařiče posazena rovně a také aby rýže byla rozprostřena rovnoměrně a neulpívala na stěnách.

Brambory už loupat nemusíte

Také příprava další přílohy - brambor - může být mnohem jednodušší a rychlejší, a to díky domácí loupačce brambor. Jde opět o elektrický spotřebič, který ale sám oškrábe brambory. Přináší tak úsporu času a usnadní přípravu jídla. Do loupačky stačí vložit brambory, přilít jeden až dva šálky vody a následně přístroj zapnout.

Během několika minut si loupačka poradí s bramborovou slupkou díky nerezovým loupacím břitům. Kromě brambor můžeme do loupačky vložit i kořenovou zeleninu. Postup loupání je možné sledovat přes průhledné víko.

Stejně jako rýžovar, i loupačka by měla být před použitím postavena na suché a čisté místo. Brambory či kořenovou zeleninu je nutné před vložením od přístroje omýt od hlíny. Po oloupání se může stát, že některé brambory budou mít na sobě zbytky slupky, v tom případě je potřeba je dočistit.

autor: Andrea Berniová | 19. 12. 2013 10:00

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama