Foto: Snila o tom, že je zase v Brně. Zemřela Věra Kunderová, vdova po spisovateli

Věra Kunderová na fotografii z roku 1978.
Po smrti Kunderové se do Brna nyní přesune další část dokumentů či knih z jeho pozůstalosti. "Byla velmi pečlivá, vše bylo předem ujednáno," řekl agentuře ČTK ředitel knihovny Tomáš Kubíček. "Poslední přání Milana Kundery a Věry Kunderové je převézt jejich urny do Brna. Tak se stane," doplnil český velvyslanec Michal Fleischmann. Podle něj Česká republika ztrácí s Věrou Kunderovou velkou osobnost.
Věra Kunderová pocházela z politicky perzekvované rodiny. Otec podle jejích slov po roce 1948 strávil pět let ve vězení za pokus o emigraci. Dcera tehdy žila s matkou mimo jiné v Bruntále, kde hrála v divadle.
Poprvé na sebe upozornila roku 1958 ve druhém ročníku recitační soutěže Wolkrův Prostějov, kterou ještě pod svým dívčím jménem Věra Hrabánková vyhrála s básní Dívka a smrt od Maxima Gorkého. "Tam mne slyšel přednášet někdo z pražského rozhlasu a pozvali mne na konkurz do rádia," vzpomínala, jak záhy nastoupila do brněnské redakce Československého rozhlasu.
Začátkem 60. let se stala druhou ženou Milana Kundery (na fotografii vlevo). Po několika letech už kromě rozhlasu pracovala jako hlasatelka brněnského studia Československé televize. V roce 1968 mimo jiné odvážně informovala občany o invazi vojsk Varšavské smlouvy. Zobrazit 20 fotografií
Foto: Ferdinando Scianna / Magnum Photos / Profimedia.cz
Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 9. 2024 15:43
Více než rok po svém muži, světoznámém spisovateli Milanu Kunderovi, tuto sobotu ráno ve Francii zemřela jeho manželka Věra Kunderová. Bylo jí 88 let. O úmrtí informovala Moravská zemská knihovna. Někdejší hlasatelka Československého rozhlasu a posléze televize byla desítky let autorovou asistentkou a literární agentkou. Dohlížela také na překlad jeho francouzsky psaných románů do češtiny.
 

Právě se děje

Další zprávy