Zemřela překladatelka Eva Kondrysová. Do češtiny převedla díla Jane Austenové či Davida Lodge

ČTK ČTK
18. 9. 2017 9:01
Ve věku 90 let zemřela v neděli 17. září významná překladatelka z angličtiny Eva Kondrysová. V letech 1952 až 1983 pracovala jako redaktorka ve Státním nakladatelství krásné literatury, hudby a umění. Zaměřila se na románovou a povídkovou tvorbu anglických a amerických autorů 19. a 20. století. Získala také cenu za svobodu, demokracii a lidská práva.
Eva Kondrysová (vlevo) s překladatelkou Jarmilou Emmerovou.
Eva Kondrysová (vlevo) s překladatelkou Jarmilou Emmerovou. | Foto: ČTK

V devadesáti letech zemřela přední překladatelka z angličtiny Eva Kondrysová. Třicet let strávila jako redaktorka ve Státním nakladatelství krásné literatury, hudby a umění (od roku 1966 Odeon).

"Za takzvané normalizace projevila velkou osobní statečnost: nejenže své jméno propůjčila překladatelům postiženým publikačním zákazem, ale obětavě organizovala pokrývání mnohých dalších zamlčovaných překladatelů," uvedla ve svém nekrologu Obec překladatelů. "Po listopadu 1989 stála u zrodu anticeny Skřipec, udělované za nejhorší překlady krásné literatury."

Specializovala se na 19. a 20. století

Eva Kondrysová se ve své překladatelské práci, zahrnující téměř sedmdesát titulů, zaměřovala na románovou a povídkovou tvorbu anglických a amerických autorů 19. a 20. století.

Z americké literatury přeložila díla Sherwooda Andersona, Roberta Penna Warrena, Sinclaira Lewise, Pearl S. Buckové, Johna Cheevera, Saula Bellowa, Joyce Carol Oatesové či Johna Updika. Její životní láskou byla Jane Austenová - v rozmezí čtyřiceti let přeložila všech šest jejích románů.

Z moderních anglických autorů zprostředkovala českým čtenářům díla Lawrence Durrella, Anguse Wilsona, Arthura Koestlera či Davida Lodge. Věnovala se též detektivní literatuře, jejími oblíbenci byli Arthur Conan Doyle a Agatha Christie.

Loni Kondrysová získala cenu za svobodu, demokracii a lidská práva. Ústav pro studium totalitních režimů tak ocenil právě její pomoc perzekvovaným kolegům za minulého režimu.

 

Právě se děje

Další zprávy