Zemřel britský herec Alan Rickman. Snapeovi z Harryho Pottera bylo 69 let

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 1. 2016 13:41
Alan Rickman zemřel ve věku 69 let. Smrt oblíbeného herce, který trpěl rakovinou, dnes potvrdila jeho rodina, píše deník The Guardian. Jeden z nejslavnějších britských herců ztvárnil drsné padouchy, šibalské svůdce i temné čaroděje. Diváci si jej pamatují jako neoblíbeného učitele Severuse Snapea ze série filmů o Harrym Potterovi, stárnoucího elegána z komedie Láska nebeská nebo teroristu Hanse Grubera, protihráče Bruce Willise ve slavné Smrtonosné pasti. Mnozí si vybaví i jeho šerifa z Nottinghamu ve filmu Robin Hood: Král zbojníků, který se neúspěšně snaží "přebrat" krásnou Marian Kevinu Costnerovi.
Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - Alan Rickman
Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - Alan Rickman | Foto: Reuters

Jeden z nejslavnějších britských herců zemřel na rakovinu, informaci dnes potvrdila jeho rodina, píše deník The Guardian. 

Alan Rickman se narodil 21. února 1946 v Londýně do irsko-velšské rodiny. Od dětství měl velký výtvarný talent a po studiích se živil jako grafik, teprve později se přiklonil k herectví.

Až do svých dvaačtyřiceti let se věnoval pouze divadlu a jen občas se objevil v televizi. Zlom v jeho kariéře přišel až v roce 1988 s nabídkou, aby si zahrál ve Smrtonosné pasti.

Následovala celá řada filmových rolí, mimo jiné i v romanci Rozum a cit po boku Emmy Thompson, Kate Winslet a Hugha Granta.

V roce 1997 se Rickman představil i jako filmový režisér - za svůj citově laděný snímek Zimní host získal hned několik cen a nominací.

Nejvíce ho u diváků po celém světě proslavily role neoblíbeného učitele Severuse Snapea ze série filmů o Harrym Potterovi či stárnoucího elegána z komedie Láska nebeská.

"Nikdy jsem neočekával, že udělám kariéru u filmu, viděl jsem se hlavně na divadle. Vždy se mi líbila rovnováha mezi filmem a divadlem a měl jsem to štěstí, že jsem mohl dělat obojí," řekl Rickman v rozhovoru pro časopis Respekt

Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy