Brněnské výstaviště se proměnilo ve vesmírnou loď. Poláci přivezli divadelní show

ČTK ČTK
28. 5. 2024 15:44
Jeden z pavilonů brněnského výstaviště se toto pondělí proměnil v palubu vesmírné lodi obývané lidmi a humanoidními roboty. Multimediální show nazvanou Zaměstnanci přivezl na festival Divadelní svět soubor Teatr Studio z Varšavy. Tématem dystopického představení byla budoucnost lidstva a jeho vztah k umělé inteligenci.
Pavilon brněnského výstaviště se proměnil v palubu vesmírné lodi.
Pavilon brněnského výstaviště se proměnil v palubu vesmírné lodi. | Foto: ČTK

Zaměstnanci jsou v hale G2 na programu opět v úterý, znovu bude moci dorazit zhruba 500 návštěvníků. Organizátoři Divadelního světa o projektu mluví jako o jednom z vrcholů letošního ročníku a mimořádné události. Režíroval ji oceňovaný polský divadelník Łukasz Twarkowski, který dlouhodobě propojuje divadlo, nová média a digitální technologie.

Zaměstnanci se odehrávají převážně uvnitř kvádru, kam diváci vidí jen chvílemi přes barevné průhledy. Jinak dění přenášejí kamery na velké obrazovky nad kvádrem. Lidé sedí po všech stranách, mohou se pohybovat a měnit úhly pohledu.

Twarkovského inspiroval román současné dánské spisovatelky Olgy Ravn. Odehrává se v blízké budoucnosti. Posádka vesmírné lodi se podrobuje tvrdé disciplíně a byrokracii, která vyvolává otázky, jaké jsou vlastně rozdíly mezi lidmi a roboty a co je podstatou lidského vědomí a osobnosti.

Patnáctý ročník Divadelního světa začal 17. května, festival končí v úterý. Nabídl desítky představení v kamenných divadlech, na studiových scénách i pod širým nebem. Zájem diváků byl o třetinu vyšší než loni, uvedl ředitel festivalu Martin Glaser. Podle něj bude aktuální ročník rekordní.

Kromě polských Zaměstnanců jsou v úterý na programu ještě Trójanky z pražského Švandova divadla, Nevěsty brněnského Studia Aldente nebo Hra, která se zvrtla v podání Městského divadla Brno.

 

Právě se děje

Další zprávy