Cestování v čase do roku 1989. Pardubické divadlo uvádí Dianiškovu komedii

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Pionýr, vyšetřovatel, průvodčí, prostitutka, ale také Václav Havel v době, kdy ještě nebyl prezidentem, nebo populární zpěváci Miro Žbirka a Pavol Habera se objeví na jevišti Východočeského divadla Pardubice. V sobotu tu bude mít premiéru nová inscenace komedie o cestování v čase od Tomáše Dianišky nazvané Atomová kočička.
V Atomové kočičce tři studenti aplikované fyziky omylem vytvoří stroj času. Na snímku jsou Josef Láska jako Márty, Karolína Šafránková coby Kája a Petr Borovec v roli Vojty Vodseďálka.
V Atomové kočičce tři studenti aplikované fyziky omylem vytvoří stroj času. Na snímku jsou Josef Láska jako Márty, Karolína Šafránková coby Kája a Petr Borovec v roli Vojty Vodseďálka. | Foto: ČTK

Režie se ujal Robert Bellan, hlavní role ztvárnili Karolína Šafránková, Josef Láska, Petr Borovec nebo Veronika Malá. Po sobotní a nedělní premiéře následují nejbližší reprízy 23. a 24. října.

"Je to sci-fi, které se odehrává v roce 2016, téměř v současnosti, a část v roce 1989 na začátku revoluce," nasťinuje dramaturgyně Jana Uherová. Novinku popisuje jako trochu hororovou veselohru o třech geniálních studentech katedry aplikované fyziky, kteří omylem vytvoří stroj času z automatické pračky a dostanou se tak do minulosti.

Typicky pro režiséra a možná nejhranějšího současného českého dramatika Tomáše Dianišku, aktuálně spjatého zejména s pražským Divadlem pod Palmovkou, je hra plná odkazů na popkulturu. "Když člověk tu inscenaci vidí, je schopen si spoustu věcí uvědomit. Mladý člověk něco nerozklíčuje jako starší, ale většímu množství odkazů je možné rozumět," věří dramaturgyně.

Atomovou kočičku poprvé režíroval sám Dianiška roku 2016 v libereckém Divadle F. X. Šaldy, za což si vysloužil nominaci na Cenu Marka Ravenhilla. Oproti této verzi, pracující s reáliemi libereckých harcovských kolejí, autor nynější úpravy Robert Bellan přenesl děj do pardubického prostředí. "S Tomášem máme stejný smysl pro humor, ale jeho hry jsou s přesahem, zpracovává i vážnější témata na pozadí humoru," poznamenává Bellan.

Někteří herci se na jevišti Východočeského divadla Pardubice představí ve více rolích. Podle Bellana by nemělo rušit, že ztvární mladé studenty i starší postavy zároveň.

Hudební doprovod komedie tvoří úryvky dobové populární hudby a v kontrastu s nimi lidové písničky přepracované do techno podoby. Atomová kočička je název studentské kapely, která je hraje. Součástí projektu budou přední a zadní projekce. Scénu vytvořili Nikola Tempír a Jana Kahounová, kostýmy navrhla Šárka Bellanová, choreografii vymyslela Petra Mori.

 

Právě se děje

Další zprávy