Vychází nová biografie plná chvály o herečce Brigitte Bardot

ČTK ČTK
3. 1. 2012 6:02
Vychází nová biografie plná chvály o herečce Brigitte Bardot

Ve Francii vychází nová biografie někdejší filmové hvězdy Brigitte Bardot, která svou další hereckou dráhu vyměnila za boj na ochranu zvířat. Knihu plnou obdivu k bývalé modle francouzského stříbrného plátna napsala podle agentury AFP novinářka listu Libération Marie-Dominique Lelièvre.

V biografii, kterou v těchto dnech vydává nakladatelství Flammarion pod příznačným názvem Brigitte Bardot, plein la vue (Obdivovaná Brigitte Bardot), se autorka netají, jaké uznání má pro hereččinu "životní cestu, smělost a odvahu".

Marie-Dominique Lelièvre, která již sepsala životopis například hudebníka Serge Gainsbourga nebo módního návrháře Yvese Saint Laurenta, považuje ve srovnání s nimi život Brigitte Bardot za mnohem komplikovanější. Idol, který "vznikl ze závisti ostatních" a byl v zemi v 60. letech minulého století největším sexuálním symbolem, představuje novinářka především jako nezávislou ženu, bojovnici proti útlaku a mluvčí jedné generace.

Podle autorky se Brigitte Bardot stala příliš brzy obětí vlastní závratné slávy, která ji vedla k uzavření do sebe a až k nadčasovému odloučení od zbytku společnosti. Herečka se drží rčení "co na srdci, to na jazyku" a nikomu nemusí skládat účty.

"Má všechny nedostatky i klady Francouzů," shrnuje novinářka, podle níž si Brigitte Bardot vybudovala dostatečný vliv na vývoj mravů a změny příslušných zákonů. Autorka knihy se ale podle AFP jen okrajově zabývá například odsouzením Brigitte Bardot za podněcování k rasové nenávisti za útoky proti muslimské komunitě zejména v souvislosti s podřezáváním jehňat během jejich největšího svátku íd al-adhá, neboli svátku oběti. Známá celebrita mslimy označila za hrdlořezy.

"Brigitte Bardot je královna. Můžete ji opustit, ale nikdy zbavit trůnu," uzavírá novinářka.

 

Právě se děje

Další zprávy