Vary už jsou ve varu. Největší festival odstartoval

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 6. 2007 20:00
Vše o přehlídce najdete ve speciální příloze
Herečka Renée Zellweger s ředitelem festivalu Jiřím Bartoškou
Herečka Renée Zellweger s ředitelem festivalu Jiřím Bartoškou | Foto: Ondřej Besperát

Karlovy Vary - Renée Zellwegerová sice na zahajovací večer festivalu v Karlových Varech dorazila v džínách, na noblese jí to ale neubralo. Zaplněný sál "dostala" dojemným proslovem věnovaným Břetislavu Pojarovi, který si odtud odnesl Křišťálový globus za celoživotní dílo.

"Pojarova schopnost očarovat diváka nezná mezí - přitom není zaměřena jen na jednu kulturu či jeden jazyk," prohlásila herečka o třiaosmdesátiletém tvůrci sedmi desítek filmů.Zellwegerová i legenda české animace pak sklidily zasloužený potlesk ve stoje.

Festival poté odstartovala projekce nezávislé komedie Toma DiCilla Delirious. "Dvaačtyřicátý ročník karlovarského festivalu je zahájen, vítejte," uvedl pak obligátně prezident přehlídky Jiří Bartoška. A hned po opulentním rautu se všichni mohli rozprchnout na víc než dvě stě filmů, které tu v průběhu nadcházejících 8 dnů budou k vidění.

Choreografii zahajovacího večera vymysleli bratři Cabanové
Choreografii zahajovacího večera vymysleli bratři Cabanové | Foto: Ondřej Besperát

Společně se zase uvidí 7. července, kdy 42. ročník největší české filmové přehlídky  zakončí Danny DeVito. Ten spolu s režisérem Jakem Paltrowem uvede premiéru snímku Hezké sny a sám převezme globus za celoživotní přínos.

Úvodní večer se nesl v duchu stylizace letošního ročníku do hvězdného třpytu. Zahájilo ho cabanovské vystoupení několika blonďatých krásek a jejich hrátky se stříbrnými třásněmi, které zaplnily podium. Večer už po dvanácté uvedl Marek Eben, který zavtipkoval na účet festivalu Bartošky i přítomného prezidenta Václava Klause a jeho boje proti globálnímu oteplování.

Dorazil už režisér zahajovacího filmu Delirious Tom DiCillo, očekávána vycházející hvězda britského filmu Romola Garai, kanadská herečka Ellen Page či slavný americký nezávislý filmař Hal Hartley.

"Kdyby se spojily všechny cigarety, které Jiří Bartoška za čtrnáct ročníků festivalu vykouřil, dalo by to vzdálenost asi jako z Prahy do Kladna," řekl Marek Eben na začátku večera.
"Kdyby se spojily všechny cigarety, které Jiří Bartoška za čtrnáct ročníků festivalu vykouřil, dalo by to vzdálenost asi jako z Prahy do Kladna," řekl Marek Eben na začátku večera. | Foto: Ondřej Besperát
Čtyřicátý druhý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary byl v pátek večer tradičně zahájen ve Velkém sále hotelu Thermal.
Čtyřicátý druhý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary byl v pátek večer tradičně zahájen ve Velkém sále hotelu Thermal. | Foto: Ondřej Besperát
Foto: Ondřej Besperát
Na zahajovacím večírku v hotelu Pupp si spolu dlouze povídaly a pro fotografy ochotně pózovaly modelky Simona Krainová (vlevo) a Veronika Vařeková.
Na zahajovacím večírku v hotelu Pupp si spolu dlouze povídaly a pro fotografy ochotně pózovaly modelky Simona Krainová (vlevo) a Veronika Vařeková. | Foto: Ondřej Besperát

GALERIE: JAK VYPADALO ZAHÁJENÍ A PÁRTY

Režisér Eli Roth sice nakonec do Varů nepřijede, v rámci sekce Půlnoční filmy si tu ale odbyde premiéru pokračování jeho krváku Hostel. Tady bude k vidění i nový snímek jeho přítele Quentina Tarantina - Grindhouse: Auto zabiják.

Filmy z Varů lákají i české celebrity. Herec Jan Budař se chystá třeba na český undergroundový snímek A bude hůř. Hudebník Jan P. Muchow doporučuje vítězný snímek letošního festivalu v Cannes, rumunský 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny, režisér Jakub Kohák okouzlující Warholku. Střihač Jan Mattlach se těší na Lynchův Inland Empire.

Česko má letos zástupce ve všech soutěžích: v hlavní hájí zdejší barvy Svěrákovy Vratné lahve, v sekci Na východ od Západu Sedláčkova Pravidla lži, v dokumentární sekci Ztracená dovolená Lucie Králové a film o zpěvačce Radúze.

Nával se dá čekat nejen na soutěžních filmech, ale i na sekci Horizonty, která představuje to nejlepší ze světových festivalů. Pro ten canneský letos organizátoři zavedli dokonce samostatnou sekci Otevřené oči, v níž bude k vidění krom vítězného snímku i Schnabelův Skafandr a motýl, Kim Ki-dukův Dech či kontroverzní Import/Export Ulricha Seidla.

Hlavní soutěž IFF KV: Šťastné míle
Hlavní soutěž IFF KV: Šťastné míle | Foto: IFF KV
Hlavní soutěž IFF KV: Severní blata
Hlavní soutěž IFF KV: Severní blata | Foto: IFF KV
Hlavní soutěž IFF KV: Ostych
Hlavní soutěž IFF KV: Ostych | Foto: IFF KV
Hlavní soutěž IFF KV: Rozhovory s mým zahradníkem
Hlavní soutěž IFF KV: Rozhovory s mým zahradníkem | Foto: IFF KV

GALERIE: JAKÉ FILMY VE VARECH SOUTĚŽÍ

Diváci tradičně milují i sekci Forum nezávislých. Letos nabídne třeba Julianne Mooreovou jako manželku syna vynálezce bakelitu ve snímku Divoká krása, film režiséra a herce Ethana Hawkea Nejžhavější stát či surreálná dobrodružství Anny Farrisové v komedii Chechták.

Forum nezávislých mělo vždy pevný bod v kině Čas, kde nedílnou součástí sledování filmů bylo sezení na nepohodlných sedačkách ve vydýchaném prostoru bez klimatizace. Čas se ale dočkal rekonstrukce, která komfort diváckých zážitků zvedne.

Tradičně se promítá i ve všech sálech hotelu Thermal, v nafukovacím kině Espace Dorleans, Richmondu, Panasonicu, Puppu, Husovce, Lázních III a také v Divadle. Vozíčkářům je umožněn vstup do většiny sálů v rámci Kina bez bariér.

Divácká akreditace Festival Pass je k dispozici za cenu od 150 do 1000 korun podle délky pobytu a uplatněné (studentské) slevy. Vstupenky na jednotlivá představení lze koupit za 50, respektive  65 korun; doporučuje se využívat rezervací přes wap a SMS.

Do Varů se dalo vyrazit i stylově. K 50. výročí natočení filmu Florenc 13.30 byl z pražské Florence vypraven historický autobus Škoda 706 RTO Lux, který pojede do Varů dle jízdního řádu z roku 1957 z odjezdového stání č. 6 ve 13.30. Trasa povede dle možností po původní silnici s příjezdem do Karlových Varů kolem hotelu Imperial.

Autobus, který vyjel z Prahy Florence ve 13:30, je přesná kopie původního busu pocházejícího z roku 1957. Tento byl vyroben v roce 1961.
Autobus, který vyjel z Prahy Florence ve 13:30, je přesná kopie původního busu pocházejícího z roku 1957. Tento byl vyroben v roce 1961. | Foto: Pavel Baroch
Historický autobus právě vyrazil z Prahy. Směr? Karlovy Vary
Historický autobus právě vyrazil z Prahy. Směr? Karlovy Vary | Foto: Pavel Baroch
Zastávka v Hořesedlích
Zastávka v Hořesedlích | Foto: Pavel Baroch
Autobus zastavil v Karlových Varech. U Lázní I.
Autobus zastavil v Karlových Varech. U Lázní I. | Foto: Pavel Baroch

GALERIE: DO VARŮ JEL HISTORICKÝ AUTOBUS

Loni na největším českém filmovém festivalu zářil Andy Garcia, Eli Roth, Kim Ki-duk či sestava krásek z Almodovarova filmu Volver. Prodalo se tu 135 820 vstupenek a akreditovalo se sem celkem 12 tisíc návštěvníků.

Stejné číslo lze čekat i letos - podle výkonného ředitele Kryštofa Muchy se totiž v nejbližších letech počty návštěvníků ani nemají šanci změnit. "Už řadu let jsme poněkud limitováni kapacitou města a především promítacích sálů," říká Mucha. 

 

Právě se děje

Další zprávy