V Karlových Varech už jsou rozdány nestatutární ceny

Kamil Fila Kamil Fila
12. 7. 2008 16:56
Menší poroty předpověděly, co přijde večer
Mořská víla (Rusalka, Rusko)
Mořská víla (Rusalka, Rusko) | Foto: MFF KV

Karlovy Vary - Odpoledne ve tři hodiny proběhlo v konferenčním sále hotelu Thermal předání nestatutárních cen od šesti vedlejších porot.

Česká televize z festivalové sekce Fóra nezávislých vybrala na cenu Nezávislá kamera snímek Mořská víla (v originále Rusalka) režisérky Anna Melikjanové s odůvodněním „za smělou, nekonvenční adaptaci klasické pohádky, rozvíjející fantazii, za přispění působivé vizuální stránky a hereckých výkonů".

Porota zastupující Síť evropských kin Europa Cinemas udělila v sekci Na východ od západu cenu maďarskému filmu Hodně štěstí! (Barthalo!) režiséra Roberta Lakatose.

Karamazovi (Česko)
Karamazovi (Česko) | Foto: Mateusz Skalski

„Radostná road movie plná lidskosti, lásky k bližnímu - kde ztráta neznamená skutečnou ztrátu, kde svět je úžasným místem pro život. Režisér přizpůsobil svůj styl vyprávění tomuto příběhu, nalezl dokonalou rovnováhu mezi fikcí a realitou, jež je tak blízká evropským kulturám."

Cena kritiků FIPRESCI putovala ke Karamazovým Petra Zelenky za „převedení klasického Dostojevského díla do nekonvenčního spojení divadla, filmu, literatury a reálného života."

Ekumenická porota vybrala z hlavní soutěžní sekce indonéský film Fotograf režisérky Nan Triveni Achanasové s odůvodněním: „Oceňujeme tento nádherně nasnímaný film, ve kterém se z viny lze vyzpovídat a který vyzdvihuje důležitost péče o druhé."

Cena FICC (Cena dona Quijota) byla předána maďarskému snímku Pátrání, jenž patří do hlavní soutěže - a to za „objevný přístup k tradičnímu detektivnímu žánru. Prostřednictvím působivé kombinace žánrů a vyváženého humoru. Film úspěšně zprostředkovává originální zážitek."

Pátrání (Maďarsko)
Pátrání (Maďarsko) | Foto: Aktuálně.cz

Zvláštní uznání poroty pak šlo konkurenčnímu filmu z hlavní soutěže, dánskému snímku Ukrutně šťastni, za „vynikající práci kamery a důmyslný způsob, jakým se film vypořádává s mnohovrstevnatým příběhem skrze humorné zvraty."

Cena NETPAC (Sítě za promování asijské kinematografie) doputovala ke kazašskému snímku Tulpan režiséra Sergeje Dvorcejova za „humorný portrét plný nečekaných detailů, zobrazující každodenní život lidí a zvířat v daleké krajině kazašské stepi" a dále k jihokorejskému snímku Napsáno debutujícího Kim Byung-wooa za „objevné a nápadité zobrazení spletitých vztahů mezi autorem, postavou, režisérem a hercem".

 

Právě se děje

Další zprávy