Universal jde proti YouTube a MySpace

Reuters, kul
14. 9. 2006 11:00
Los Angeles - Oblíbenost serverů YouTube a MySpace, kam uživatelé mohou ukládat i zdarma vyhledávat audio a videosoubory, je trnem v oku hudebním vydavatelstvím.

Universal Music, největší hudební společnost světa, uznává, že jejich existence je pro vlastní obchod velký problém: písně jejich umělců jsou na portálech umístěny nelegálně a nikdo z nich nemá ani dolar.

"Myslíme si, že tento nový druh podnikání porušuje autorská práva a dluží nám desítky milionů dolarů," řekl generální ředitel Universal Dough Morris, "a brzy prozradíme, jak se s nim hodláme domluvit."

Je to první výpad etablovaných společností proti webovým stránkám, které si tvoří sami uživatelé. YouTube zdarma nabízí videoklipy hudební, televizní i amatérské a každý den si jich uživatelé přehrají 100 milionů. MySpace se stal místem virtuálního setkávání i profilů hudebníků s ukázkami jejich práce.

Foto: Universal

Universal, vlastněný francouzskou mediální skupinou Vivendi, s YouTube a MySpace vyjednává, za jakých podmínek by díla umělců smluvně vázaných na vydavatelství mohly nabízet legálně. Zástupci portálů nechtějí jednání komentovat. 

V únoru ale televize NBC dosáhla toho, aby z YouTube byly odstraněny ukázky jejich pořadů; stejný portál teď jedná s Warner Music, EMI i Universalem, aby u nich zdarma zpřístupnily všechny videoklipy, které kdy byly natočeny - práva by se zaplatila z reklamy.

Komentátoři říkají, že za dnešním sporem je jediný cíl: nahrávací společnosti nechtějí opakovat chybu, kterou podle jejich názoru udělal Viacom před čtvrt stoletím s MTV - dovolil, aby díla jejich umělců byla vysílána zadarmo.

 

Právě se děje

Další zprávy