Znovuzrození pařížského muzea

ČTK, Hej
2. 2. 2006 19:00
Paříž - Znovuotevřené Muzeum moderního umění města Paříže zahajuje výstavou malíře Pierra Bonnarda.
Pierre Bonnard
Pierre Bonnard | Foto: Aktuálně.cz

Muzeum, které soustřeďuje významnou sbírku děl hlavních směrů výtvarného umění minulého století, bylo ve čtvrtek otevřeno po dvouleté rekonstrukci. První výstavou v něm bude expozice obrazů a grafiky francouzského malíře Pierra Bonnarda (1867-1947) s názvem Umělecké dílo - zastavení času.

Aktuální Bonnardova výstava je jeho největší expozicí v Paříži za posledních dvacet let. Je na ní bezmála sto Bonnardových děl z muzeí nejen ve Francii, ale i ve Spojených státech, Švýcarsku, Rusku, Japonsku a dalších zemích.

Vystavená díla, mezi nimiž převažují akty, krajiny a zátiší, představují průřez celou jeho tvorbou od roku 1889 až do smrti. Expozice vzbudila mimořádný zájem už při středečním předvedení pro novináře a lze čekat, že příval bude pokračovat až do 7. května, kdy končí.

Muzeum má ve svých sbírkách na 8000 děl předních mistrů 20. století včetně Pabla Picassa, Marka Chagalla, Fernanda Légera nebo Raoula Dufyho. Na stálé expozice je vstup zdarma, vstupné se platí jen na přechodné výstavy, jako je právě Bonnardova.

 

Právě se děje

Další zprávy