Zloději byli chyceni při prodeji kradených Picassů

kul
8. 8. 2007 6:04
Všechna tři díla jsou v dobrém stavu

Paříž - Policie v Paříži našla dva obrazy a jednu kresbu od španělského umělce Pabla Picassa v celkové hodnotě přes 50 milionů eur (přes 1,4 miliardy korun), které byly v únoru ukradeny z pařížského bytu malířovy vnučky Diany Widmaierové-Picassové. Policisté při akci zatkli tři osoby.

Všechna tři díla jsou podle všeho v dobrém stavu, řekl advokát okradené rodiny Olivier Baratelli.

Malý portrét z roku 1938 Picassovy dcery Mayi, matky Widmaierové, velký portrét malířovy druhé a poslední manželky Jacqueline z roku 1961 a jednu menší kresbu měla vnučka ve svém bytě v honosné 7. čtvrti na levém břehu Seiny. V první chvíli se policii prý nepodařilo zjistit ani to, jak se zloděj či zloději dostali do bytu. Mluvčí policie tehdy uvedl, že byt nenesl žádné zjevné známky vloupání.

Vzácná díla prý byla na zdi a chráněna bezpečnostním zařízením. Zmizela v noci na 27. února, kdy ve velkém bytě spaly dvě osoby. Obraz dívky s panenkou byl ukraden i s rámem, zatímco malba ženy byla z rámu vyříznuta.

Vyšetřováním byla pověřena zvláštní brigáda pro potírání banditismu. Ta v úterý odpoledne zadržela hlavního podezřelého a jeho dva komplice v luxusní 16. čtvrti metropole, když nesli ukradená díla, aby se je podle vyšetřovatelů pokusili prodat.

Na stopu policii přivedl před necelými dvěma měsíci jistý obchodník s uměním. Členové brigády poté sledovali hlavního podezřelého a čekali na vhodnou příležitost.

Malíř, sochař i keramik Pablo Picasso (1881-1973) byl jedním z nejplodnějších a nejuznávanějších umělců 20. století. Jeho díla jsou dnes mezi nejdráže prodávanými na světě - pro jejich věhlas jsou však podle odborníků téměř neprodejná na černém trhu s uměleckými předměty.

 

Právě se děje

Další zprávy