Zemřela smetištní sochařka Věra Janoušková

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 8. 2010 20:33
Experimentující autorce soch a koláží bylo 88 let.

Praha - Ve věku 88 let zemřela v Praze sochařka Věra Janoušková. Patřila k nejzajímavějším experimentujícím sochařkám generace 60. let. Svá díla často tvořila z vyhozených věcí, například starých smaltovaných plechů ze smetišť, ze kterých svařovala originální objekty. Zabývala se i kolážemi.

Janoušková se narodila 25. června 1922. V letech 1941 až 1942 studovala na sochařsko-kamenické škole v Hořicích, pak na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze u Karla Dvořáka a v letech 1945 až 1948 u Josefa Wagnera.

Foto: Aktuálně.cz

Janoušková od počátku vystavovala s UB 12, jednou z našich nejvýraznějších skupin poválečného období. Samostatně se poprvé představila začátkem 60. let. V roce 1987 se přidala k Nové skupině a od roku 1990 z ní byla členka obnovené Umělecké besedy. Teprve po skončení komunistické éry se uskutečnila velká retrospektivní výstava v pražské Národní galerii.

Sama o sobě hovořila jako o "smetištní sochařce". Skrytá krása věcí, které na první pohled už dosloužily, ji fascinovala. Po počátečním realistickém období začala na přelomu 50. a 60. let experimentovat s nezvyklými materiály. S kovovými prvky spojovala sádrové části soch, a vytvářela tak nezaměnitelné figury, často zjednodušené k abstraktním tvarům.

Foto: Aktuálně.cz

Před polovinou šedesátých let si autorka začala všímat starých smaltovaných předmětů. Když zanikly takzvané železné neděle, kdy lidé vyvezli kovový odpad na určité místo, prý se jí stýskalo. Kde jinde by našla pozůstatky plechových umyvadel, konvic, naběraček, kamen či dokonce postelí, které se po náležité úpravě stávaly součástí jejích soch?

Ty svařovala, stříhala plechy, zdrsňovala jejich povrch a pracovala s plamenem, aby mohla vzniknout díla s jemným humorem, plná optimismu i víry v budoucnost.

Toto období kontrastuje s následujícím desetiletím, ve kterém se do tvorby Věry Janouškové promítl smutek z bezútěšnosti doby a poměrů.

K důležitým etapám její tvorby patří i koláže vypracované ze zbytků látek různých barev, kterým se sochařka již od čtyřicátých let věnovala pro jejich větší technickou dostupnost.

Jejím manželem byl akademický sochař Vladimír Janoušek, který zemřel 8. září 1986. V květnu roku 2004 založila Nadaci Věry a Vladimíra Janouškových, aby spravovala dílo manželů a podporovala šíření kulturního odkazu obou umělců. Podle přátel Věry Janouškové bude nadace působit nadále.

 

Právě se děje

Další zprávy