Zemřela autorka Vlaku dětství a naděje

ČTK, Hej
2. 4. 2006 16:22
Praha - Spisovatelku Věru Sládkovou proslavil zejména její román, podle kterého byl natočen známý seriál Vlak dětství a naděje.

Šestidílný seriál natočil Karel Kachyňa v roce 1985. Nejvýraznější dramatickou roli tu měla Helena Růžičková jako kuchařka Anna Urbanová. Po Kachyňovi a Růžičkové tak zemřela další osoba, která se zásadně podílela na jednom z nejpopulárnějších českých seriálů.

Pod názvem známým z televize vyšla kniha v několika reedicích. Původně se ovšem kniha jmenovala Poslední vlak z Frývaldova a Sládková v ní zachytila své osobní zážitky z pohraničního městečka v období druhé světové války. Až později doplnila ještě dvě pokračování a všechny tři díly pak dostaly souhrnný název Malý muž a velká žena.

Románový triptych zachycuje léta okupace očima citlivé dospívající dívky. Dějištěm románu je protektorátní Morava v době těsně před vypuknutím druhé světové války, přes léta nacistické okupace až do okamžiku osvobození.

Sládková zemřela podle oznámení rodiny včera v Bílovicích u Brna ve věku 78 let. Krom Vlaku dětství a naděje napsala třeba i Černé vlaštovky z roku 1964, Klec z roku 1969 a sbírku povídek Kouzelníkův návrat z roku 1982, podle níž o dva roky později natočil film Antonín Kachlík.

 

 

Právě se děje

Další zprávy