Založte si klasickou knihovnu. S Googlem

BBC, Hej
31. 8. 2006 14:00
Londýn - Vyhledávač Google pokračuje v plánu digitalizace základních děl světové literatury. Bude je nabízet i ke stažení a vytištění.

V nabídce Googlu jsou zejména základní klasická díla světové literatury jako Danteho Peklo či Ezopovy bajky, ale i vládní dokumenty nebo starší americká beletrie, na kterou se už nevztahují autorská práva. Dosud si je ovšem bylo možné pouze prohlížet na obrazovce, nyní je ale bude možné stahovat ve formátu PDF a tisknout.

"Každý badatel nebo student, ať již z New Yorku či Dillí, může čerpat z knih, které byly dříve přístupné jen v knihovně," uvedli již dříve zástupci Googlu.

Google
Google | Foto: Aktuálně.cz

V případě knih současných autorů se internetová knihovna Google omezuje na bibliografické údaje, krátký úryvek textu a náhled obsahu či obálky, poté odkazuje na virtuální knihkupectví nebo knihovnu, kde lze knihu najít.

Služba známého vyhledávače je součástí projektu digitalizace, jenž by měl obsáhnout až patnáct milionů knih a vzniká ve spolupráci s pěticí prestižních univerzit včetně Harvardu a Oxfordu, stejně jako s Newyorskou veřejnou knihovnou.

Omezený přístup do svého obrovského fondu již nabízí i internetové knihkupectví Amazon. Už několik let běží podobný projekt zaštítěný jménem vynálezce knihtisku Gutenberga; dobrovolníci postupně převáděli knihy do textových souborů, Google ale knihy nabízí v uživatelsky vstřícnějším formátu pro tisk.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Projekt se však nelíbí spisovatelům a nakladatelům, kteří se obávají jak úbytku čtenářů v knihkupectvích, tak zpřístupňování svazků krytých copyrightem. Nejprve podalo žalobu sdružení amerických spisovatelů, v říjnu taktéž zareagovala pětice velkých nakladatelství, jako je Penguin Group či Simon and Schuster.

Knižní služba Googlu je pokračováním expanze a širšího spektra služeb. Vyhledávač - letos vyhlášený za nejvlivnější světovou značku - už ohlásil záměr na zřízení internetového obchodu s hudbou, hodlá se zapojit do distribuce filmů a DVD po internetu, teď ohlásil vstup na softwarový trh produktů určených firmám.

 

Právě se děje

Další zprávy