Základní průvodce popíráním holocaustu

Martin Novák Martin Novák
26. 2. 2006 10:45
Recenze - Šedesát let po konci druhé světové války by se těžko hledalo jiné téma, které se při úvahách o minulosti i budoucnosti Evropy objevuje tak často.

Každá generace vyrůstající po válce se znovu a znovu ptá, jak mohlo k něčemu takovému, jako je vyvraždění šesti milionů příslušníků jednoho národa, dojít a zda se něco podobného ještě může opakovat.

S přibývajícím časem a odchodem těch, kteří holocaust přežili nebo jsou jeho svědci, se události z kolektivní paměti kontinentu nepochybně začnou vytrácet. Zbudou jen památníky, muzea, filmy a - knihy.

Bojovnice proti Irvingovi

V češtině vyšlo o holocaustu knih mnoho, ale téměř žádná o fenoménu, který ho už delší dobu provází: popírání, že se skutečně stal. Nakladatelství Paseka tuto mezeru vyplňuje vydáním třináct let starého díla americké historičky Deborah Lipstadtové Popírání Holocaustu: Sílící útok na pravdu a paměť.

Autorka patří ke známým postavám na poli bojů o interpretaci holocaustu. Právě ona v roce 2000 vyhrála dlouhotrvající proces proti historikovi Davidu Irvingovi, kterého tehdy soud prohlásil za rasistu a antisemitu. A právě Irvingovi vyměřil rakouský tribunál tento týden tři roky vězení za popírání holocaustu.

Spisovatelka Deborah Lipstadtová
Spisovatelka Deborah Lipstadtová | Foto: http://www.radford.edu

Lipstadtové kniha je jakýmsi průvodcem dějinami popírání holocaustu. Autorka se zabývá tím, jaké motivy takové "historiky" k jejich závěrům vedou a jakou používají taktiku.

Zatímco někteří jsou "ryzí" a suroví antisemité s nenávistí k Židům, jiní usilují o rehabilitaci myšlenky národního socialismu; další pak chtějí sejmout odpovědnost za hrůzy z Německa a tvrdí, že Spojenci vlastně nebyli o mnoho lepší než Hitler.

Tvrdě proti diskusi

Kniha nabízí i podrobné líčení bodů, na nichž se popírači "točí". Například pochyby o technických možnostech či vůbec účelu plynových komor, o pravosti deníku Anny Frankové, o tom, zda Hitler věděl o vyvražďování Židů, či vším, co dělal, "jen" nereagoval na "ohrožení ze strany nepřátel Německa".   

Zatímco někteří kritici popíračů jsou toho názoru, že se jim musí rozhodně oponovat v přímé diskusi, Lipstadtová to odmítá. Tvrdí, že pokud budou zpochybňovači a antisemité považováni za rovnocennou druhou stranu sporu, jejich názorům to dodá legitimitu.

"Popírači holocaustu pohrdají základními nástroji, které utvářejí poctivou diskusi: pravdou a rozumem. Pouštět se s nimi do diskuse by bylo jako chtít přibít na zeď kus rosolu," tvrdí.

Kontroverzní historik David Irving
Kontroverzní historik David Irving | Foto: Reuters

Mělký doslov důležitého počinu

Vyčíst lze její knize jedno. Přesvědčivost postrádá pasáž, v níž autorka obviňuje i německé politiky, jako byli Helmut Kohl nebo Franz-Josef Strauss, ze snah o omlouvání či bagatelizaci zločinů nacistického Německa. Příčinu k takovým obviněním žádný z vrcholných politiků Spolkové republiky v posledních desetiletích nezavdal.

Podprůměrný a kvalitám titulu neadekvátní je navíc doslov politologa Zdeňka Zbořila, který je pouhým výčtem některých případů antisemitismu a pravicového extremismu v České republice a okolí.

Mnoho to však nemění na důležitosti této knihy, jejíž pesimistická autorka už před třinácti lety předpověděla, že popírání holocaustu bude sílit - stejně tak jako snaha stírat rozdíly mezi vrahy a oběťmi. Řada příspěvků v diskusích pod texty o holocaustu a antisemitismu na Aktuálně.cz jí dává za pravdu. Možná i příspěvků právě pod touto recenzí.

Deborah E. Lipstadtová: Popírání holocaustu. Přeložili Jana a Jiří Ogročtí, doslov Zdeněk Zbořil. Ladislav Horáček Paseka, Praha Litomyšl 2006. 352 stran, náklad a  cena neuvedeny.

 

Právě se děje

Další zprávy