Z Hradu do second handu. Leica Gallery má novou adresu

tur
4. 3. 2008 9:55
Obnovený provoz fotogalerie pomůže zahájit aukce
Z cyklu "Dočasná setkání" 1999-2002
Z cyklu "Dočasná setkání" 1999-2002 | Foto: Jolana Havelková

Praha - Po téměř čtyřleté pauze bez stálého zázemí se pražská Leica Gallery stěhuje do nových prostor. Začátkem května zahájí obnovený provoz ve Školské ulici vernisáží výstavy Sarah Moon a jejího cyklu Cirkus.

Fotografka, jejíž styl bývá často popisován jako fotografický impresionismus, přislíbila osobní účast. Sarah Moon byla první ženou, jež mohla v roce 1972 nafotit kalendář Pirelli, a to ne jako modelka; tiskla spoušť fotoaparátu.

Květnovému otevření galerie ovšem ryze prakticky předchází už úterní aukce fotografií - začíná v 18 hodin v hotelu Josef. Výtěžek prací, jež pocházejí buď ze sbírky Leica Gallery, nebo je instituci věnovali sami fotografové, půjde na nezbytné opravy a rekonstrukci nového sálu. 

"Mile mě překvapilo, že se fotografové nabídli sami. Navíc jsem ráda, že díky putování po republice se přihlásila řada mimopražských autorů," uvádí Jana Bömerová, ředitelka Leica Gallery.

Israel
Israel | Foto: Karel Cudlín

"Bylo důležité najít prostor, který je na ráně, to znamenalo přízemí a nejlépe na Praze 1 a ještě musel byt zaplatitelný," popisuje hledání. "Protože nám sponzoři nepokryjí více než dvacet nákladů na výstavu, jsme odkázáni na vedlejší činnosti - knihkupectví a nyní malou kavárnu. Z návštěvnosti platíme polovinu nákladu. Z těchto důvodů byla adresa velmi důležitá."

Poté, co galerie nedobrovolně opustila Nejvyšší purkrabství Pražského hradu, věnovala se spíše organizování dílčích projektů. Buď organizování výstav v ne úplně vyhovujících sálech, nebo se její zástupci entuziasticky pouštěli do putovního projektu Galerie ve vlaku.

Vagóny suplující výstavní sály tu s fotografiemi Antonína Kratochvíla nebo Wima Wenderse projely za několik let takřka dvěma desítkami českých měst.     

"Na Galerii ve vlaku byla nejlákavější právě šíře publika. Prostředí bylo tak neobvyklé, že přicházeli návštěvníci, kteří by normálně do galerie nikdy nevešli. Nejvíce se mi líbilo, že mohl před fotografiemi stát montér v modrákách a vedle něho primátor s celou svou rodinou," upřesňuje ředitelka. 

Za Barandovskou zdí
Za Barandovskou zdí | Foto: Peter Fabo

"Kamenná galerie má nevýhodu, že ji většinou navštěvuje stále stejná obec. Projekty typu Galerie ve vlaku chceme provozovat i v budoucnosti, ovšem pro jejich organizaci a udržitelnost je zázemí kamenné galerie nezbytné."

To zázemí Leica Gallery nyní našla v prostorech, které dříve patřily second handové prodejně. S obdobnou koncepcí, jakou načala na Pražském hradě, chce přitáhnout diváky na autorské výstavy slavných jmen světové fotografie, které jednou do roka doplní český autor.    

"Myslím si, že výstavy v Praze jsou velmi málo navštěvované," hodnotí současnou situaci. "Na zahájení praskají galerie ve švech, ale když přijdete druhý den, stěží někoho potkáte. Naše výstavy měly vždy velký divácký ohlas."

 

Právě se děje

Další zprávy