Výstava Zdenky Braunerové na Vysočině

ČTK, Hej
4. 12. 2005 18:00
Jihlava - V jihlavské Oblastní galerii Vysočiny bude už v úterý zahájena výstava stovky děl malířky a grafičky Zdenky Braunerové.

Podle ředitele galerie Aleše Seiferta je výstava ojedinělou příležitostí seznámit se s dílem Zdenky Braunerové, významné osobnosti českého výtvarného umění. Seifert k tomu řekl: "Reprezentativní výstava poprvé za dlouhou dobu představí autorku v takové šíři. Exponáty z muzea vRoztokách doplní série obrazů a kreseb z různých galerií po celém Česku."

Zdenka Braunerová žila v letech 1858 až 1934 a byla jednou z nejvšestrannějších osobností výtvarného umění v českém i evropském měřítku. Kromě kresby a malby se věnovala i dřevorytu a leptu a je považována za spoluzakladatelku moderní české grafiky. V jejím malířském a grafickém díle je patrný vliv francouzské krajinomalby.

Braunerová se věnovala také navrhování a malování skleněných předmětů. V tvorbě dekorů se inspirovala slovanskými lidovými motivy, tvary vycházely z benátského, středoevropského a východoslovanského skla.

Výstava je připravená ve spolupráci s muzeem v Roztokách u Prahy, kde má Braunerová stálou expozici. Bude zahájena v úterý 6. prosince a potrvá do 12. února.

 

Právě se děje

Další zprávy