Vypravte se na Press Photo do Nizozemí

Kateřina Bártová
6. 12. 2005 8:00
Amsterodam - Zajímavý cíl pro příznivce fotožurnalistiky a cestování by mohla být galerie Newsphoto, jež byla letos otevřena na Prins Hendrikkade - v městě hříchu, tolerance a pláten starých mistrů Amsterdamu.
Galerie Newsphoto
Galerie Newsphoto | Foto: Kateřina Bártová

Jedná se o zajímavý projekt skupiny mladých autorů (fotografů a designerů), kteří si pronajali prostor majestátní budovy a provozují galerii, jež se specializuje čistě na "vizuální zpravodajství".

Zatímco v Čechách se novinářskou fotografii zabývá hlavně shrnující výstava Czech Press Photo, tým galerie Newsphoto vybírá každý den snímek, který byl pořízen profesionálními fotožurnalisty v různých koutech světa a váže se k zásadní a mediálně přitažlivé události.

Galerie Newsphoto
Galerie Newsphoto | Foto: Kateřina Bártová

Návštěvník tak má možnost znovu prožít stěžejní momenty uplynulého měsíce a pokud se mu některá z fotek líbí, může si ji zakoupit. Fotografii vytisknou přímo v galerijním "newsroomu", jemuž vévodí velkoformátová tiskárna.

Netradiční způsob financování

"Prodej fotografií, které tu vystavujeme, je pro nás v podstatě jediným zdrojem příjmů," říká k provozu galerie Bob Q, jeden z fotografů a zakládajících členů Newsphota.

Galerie Newsphoto
Galerie Newsphoto | Foto: Kateřina Bártová

Návštěva galerie je zážitkem nejen kvůli špičkovým snímkům ze světových tiskových agentur. Celý výstavní prostor je promyšlen do nejjemnějších detailů. Ani automat na nápoje nevypadá všedně - zdobí jej svatební fotografie nizozemské královny Beatrix a jejího chotě. Na rozdíl od našich běžných galerií, mají v Newsphoto pro návštěvníky připraveny polštářky, které si mohou přinést před fotografii, jež je zaujala a přemýšlet a afirmovat.

Na závěr klasika

Galerie Newsphoto
Galerie Newsphoto | Foto: Kateřina Bártová

Další část výstavního prostoru prezentuje práci Gijsberta Hanekroota, jenž v 60. a 70. letech pořizoval snímky slavných tváři hudebního nebe. Černobílé snímky, které zaujmou zejména nenucenou přirozenosti a zajímavými kompozicemi tvořenými těly tehdejších pop-idolů (Mick Jagger, David Bowie, Bob Marley atd.), nezatají vliv Henri Cartier-Bressona a jeho proslulého "rozhodujícího okamžiku".

Galerie je v každém případě místo, které stojí za návštěvu, až se do Amsterodamu vypravíte. Kromě fotografií budete mít i možnost srovnat současný a minulý život města, a to v přilehlém kinosále, kde si budete moci u dobových dokumentů odpočinout, až vás začnou bolet nohy.

Newsphoto - Prins Hendrikkade 33, 1012 TM Amsterdam. tel: 020 - 330 8400, Otevřeno denně od 10.00 do 18.00 hod.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy