VIDEO Jak si zahrát na Boha? Jakub Jansa programuje přírodu

Kultura Kultura
14. 3. 2014 14:34
Podívejte se na rozhovor s výtvarníkem Jakubem Jansou, který představuje projekt Engstligenalp v Galerii hlavního města Prahy.
Podívejte se na rozhovor s Jakubem Jansou o výstavě Engstligenalp v GHMP.

Rozhovor – Jakub Jansa vystavuje v Galerii hlavního města Prahy neobvyklý projekt s názvem Engstligenalp. Jeho smyslem je nainstalovat na náhorní plošinu Engstligenalp v západních Alpách zařízení, která by za několik tisíc let vybudovala jeskynní komplex.

V současnosti je genetická modifikace běžnou praxí a naprogramování jakéhosi druhu života látkám anorganického původu je podle autorových slov jen další úrovní lidské hry na Boha.

Jakub Jansa: Engstligenalp.
Jakub Jansa: Engstligenalp. | Foto: GHMP

„Nejstarší nástěnná malba je prvním záznamem dokládajícím počátky přebírání kontroly nad tím, co dříve vznikalo samovolně. O sedmatřicet tisíc let později není tento záznam vytvářen pigmentem na zdi, je vyjádřen samotným procesem vzniku. Evoluce je pod kontrolou. Programujeme přírodu, aby mohla vzniknout nová, naše vlastní,“ říká o projektu Jakub Jansa.

Počítá s umístěním dvanácti těles, zapuštěných v terénu do hloubky čtyřiceti metrů. Každé zařízení má tvar převráceného kužele, který se skládá z vrstvených kapslí buněčných bakterií a ty se za průtoku nahromaděné vody aktivují. Viditelný zůstává pouze jejich útvar organického tvaru o průměru dvaceti metrů. Na povrchu, ale i pod zemí, v těžko přístupném místě národní rezervace tak vlastně vzniká monumentální land artové dílo. A konečně výsledná podoba jeskyně může být k nerozeznání od té přírodní.

Jakub Jansa.
Jakub Jansa. | Foto: Aktuálně.cz

„Fascinují mě jeskyně a jejich proces vzniku. Přemýšlel jsem nad tím, jestli taková jeskyně jde vytvořit, a proč by někdo měl chtít něco takového vytvořit. Mám pocit, že další krok v odvětví designu, architektury a umění, je navrhovat věci, které rostou a vytvářejí se do modelu určeného člověkem – je to zvláštní zvrhlost, kterou chci zkoumat. Je v nás všech, neustále potřebujeme vytvářet vlastní systém. Monument, který vznikne v horách, bude monument této tendence,“ přibližuje pozadí vzniku myšlenky programovatelné jeskyně Jansa.

Na výstavě Engstligenalp v rámci projektu Start up v GHMP pracuje s konkrétní místností galerie, kde ve zjednodušené formě představuje možný způsob, jak naprogramovat živou formu, která vytvoří dílo podle zadání člověka. Jakubovou konkrétní další vizí je programování anorganické látky tak, aby z ní mohla vzniknout sofistikovaná díla, jako je například jeskyně.

Po způsobu crowdsourcingových projektů se příkladem fungování celého programu stávají samotní návštěvníci výstavy, kteří zaujímají předem danou pozici v prostoru, a tak se modelují do úhlu pohledu jeho vidění. Přitom je v určitém momentu jejich pohyb monitorován a přenášen do další části výstavy. Diváci naplňují stanovený program. Jansa chce tímto demonstrovat, že podobně lze ke spolupráci přemluvit i zrnka písku při stavbě jeskyně.

Role tvůrce mediálního obrazu projektu se ujímá kurátor doplňující výstavy Lukáš Kijonka, který se snaží prosadit a prodat tuto sci-fi ideu pomocí skic a diagramů autora těchto zařízení.

Výstava tedy slouží také jako pokus najít pro tento projekt správného investora.

Jakub Jansa: Engstligenalp. Galerie hlavního města Prahy. Colloredo-Mansfeldský palác, Karlova ulice 189/2, Praha 1. Otevřeno: út-ne 10.00-18.00. Kurátoři: Monika Doležalová, Lukáš Kijonka. Vstup zdarma. Do 9. dubna 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy