Veletržní palác vystaví Gauguina

ČTK
27. 2. 2006 9:30
Praha - Národní galerie v Praze v úterý znovu otevře expozici sbírky francouzského umění 19. a 20. století ve Veletržním paláci.

Při této příležitosti galerie vystaví obraz Paula Gauguina z Musée d'Orsay nazvaný Les Alyscamps z roku 1888. Dílo půjčuje pařížské muzeum Národní galerii na oplátku za půjčení vlastní podobizny Henriho Rousseaua.

Obraz Paula Gauguina bude ve Veletržním paláci vystaven do 18. června. Zachycuje krajinný námět z Alyscamps, kam se z nedalekého Arles vydávali Paul Gauguin a Vincent van Gogh na společné vycházky, aby navštívili zbytky římského pohřebiště a sarkofágů.
 
Oba umělci vytvořili na podzim roku 1888 několik pláten-scenérií z Alyscamps. Zapůjčené Gauguinovo dílo zobrazuje jeden úsek craponnského kanálu s kostelem Saint-Honorat v dálce; postavy tří žen v kompozici připomínají stráže chránící průchod podél břehu řeky.

Gauguinův autoprotrét
Gauguinův autoprotrét | Foto: Paul Gauguin

Autoportrét z roku 1890 naopak půjčuje NG na malířovu retrospektivní výstavu Celník Rousseau do Grand Palais v Paříži, která se bude konat od 13. března do 19. června. Nedávno bylo totéž dílo půjčeno do Británie na Rousseauovu retrospektivu v Tate Modern.

 

Právě se děje

Další zprávy