Václav Havel převzal cenu Jaroslava Seiferta

Hana Pražáková
10. 10. 2008 23:05
Za budoucího laureáta ceny označil Jáchyma Topola
Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru
Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru | Foto: Reuters

Praha - Bývalý prezident, dramatik, spisovatel a spoluzakladatel Ceny Jaroslava Seiferta Václav Havel se letos stal i jejím zatím posledním laureátem.

„Cena mě těší z několika důvodů. Třeba proto, že je to první literární cena, kterou dostávám poté, co jsem se vrátil z politiky do divadla a k literatuře," řekl Havel při přebírání ocenění v kostele sv. Anny, kde spoluzaložil kulturní centrum Pražská křižovatka.

Sám řadu let spolurozhodoval o tom, kdo literární cenu udílenou Nadací Charty 77 obdrží. Podle předsedy Správní rady Nadace Charty 77 Františka Janoucha patřil Havel před rokem 1989 k nejaktivnějším členům poroty. „Dostaly se k nám i hlasy z věznice," říká Janouch.

Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989.
Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Stručně prosím: Soupeři už sbírají síly
Návrat dramatika Havla: jak přicházelo Odcházení

Před zahájením slavnostního večera se Havel novinářům přiznal, že již nestíhá sledovat nové literární talenty a tak by už o udělení ceny rozhodovat nemohl. „Věřím však, že ji dříve nebo později dostane Jáchym Topol," přiznal nakonec svůj tip.

Porota Havla ocenila za osmý svazek jeho Spisů; obsahuje projevy a jiné texty z let 1999 až 2006 -  tedy včetně prezidentského období, rozhovor s Karlem Hvížďalou vydaný i samostatně pod názvem Prosím stručně a také text divadelní hry Odcházení.

Dramatik Václav Havel a režisér David Radok (vlevo) přicházejí na tiskovou konferenci před premiérou hry Odcházení v divadle Archa.
Dramatik Václav Havel a režisér David Radok (vlevo) přicházejí na tiskovou konferenci před premiérou hry Odcházení v divadle Archa. | Foto: Ondřej Besperát

„Ceny si vážím také proto, že je to poměrně osamělá cena za literární, nikoliv za veřejné působení," řekl Havel a přiznal, že začal psát od té doby, co ho ve škole naučili písmenka. Svou mladickou tvorbu konzultoval i se Seifertem. 

Cena se uděluje za vynikající básnické či beletristické dílo vydané v posledních třech letech, výjimečně i za dílo celoživotní. Spojena je s finanční odměnou 300 tisíc korun.

V čele poroty letos zasedl literární historik a kritik Jiří Brabec, jejím členy pak byli Václav Jamek, Marie Jirásková, Jiří Pelán, Jiří Peňás, Jiří Rambousek, Miloslava Slavíčková, Michael Špirit, Pavel Šrut a bez hlasovacího práva František Janouch, předseda Správní rady Nadace Charty 77.

Foto: Gallery

Jméno laureáta Nadace Charty 77 každoročně vyhlašuje v předvečer Seifertových narozenin, tedy 22. září. „Cena Jaroslava Seiferta podporuje českou a slovenskou literaturu, objevuje nové talenty a oceňuje zasloužené klasiky," uvedl Janouch.

Letošní laureát však podle svých slov nepatří ani do jedné skupiny. „Jsem poněkud zvláštní případ, což se mi nestává poprvé," míní Havel.

Seifertova cena vznikla v exilu, aby připomínala jméno jednoho z největších českých moderních básníků a podporovala nezávislou českou a slovenskou literaturu v letech normalizace. Jejím prvním nositelem se roku 1986 stal Dominik Tatarka. 

 

Právě se děje

Další zprávy