V ulicích Prahy začíná scénografická olympiáda

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 6. 2011 11:40
Startuje 12. ročník Pražského Quadriennale
Les enfants terribles v bývalé kuchyni Psychiatrické léčebny v Bohnicích
Les enfants terribles v bývalé kuchyni Psychiatrické léčebny v Bohnicích | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po čtyřech letech se ve čtvrtek do ulic i galerií vrátí Pražské Quadriennale. Soutěžního klání se letos zúčastní tvůrci z takřka 70 zemí. Nabídnou to nejzajímavější ze světového divadla, designu, módy a scénografie, ale mají také proměnit podobu centra české metropole.

„Chceme odvést divadlo z jeviště a umožnit divákovi vstřebat ho jinak. Chceme ukázat, že scénografie není spojena jen s činohrou či operou," vzkazují pořadatelé. 

V jedenácti dnech nabídne PQ 2011 na čtyři stovky akcí. Počínaje diskuzemi s tvůrci (spolupracujícími s Lady Gaga či Pet Shop Boys) přes pouliční představení až po novinky ve světové scénografii a světelném designu.

Natáčení filmu s Josefem Bolfem
Natáčení filmu s Josefem Bolfem | Foto: PQ

"Quadriennale se koná d roku 1967 a od té doby si vybudovalo unikátní pozici v evropském i světovém měřítku. Existují národní přehlídky divadla, divadelního prostoru a architektury, ale ne v takovém  rozsahu a s takovouto tradicí. Sami tvůrci ho označují jako scénografickou olympiádu," říká výkonná ředitelka přehlídky Daniela Pařízková.

Epicentrem je letos hlavní sídlo Národní galerie; ta propůjčila prostory desítkám výtvarníků a scénografů, kteří budou v jednotlivých částech Veletržního paláce prezentovat své země. Kanada například předvede elektronické divadélko s roboty, Nový Zéland chystá devítimetrové provaziště, které se bude neustále měnit.

Česká republika je zastoupena ve všech soutěžních kategoriích - Zemí a regionů, Architektonické sekci, Studentské sekci i sekci Extrémní kostým. Vybrány byly projekty, které při tvorbě scénického prostoru využívají zvuk, světlo i nová média a reagují na aktuální dění. Ve Veletržním paláci se návštěvníci setkají s tvorbou Michala Pěchoučka, Jany Prekové nebo Jana Štěpánka. V Architektonické sekci v Pražské křižovatce uvidí plánované realizace prostorů pro umění v Plzni.

V hlavní programové části, Sekci zemí a regionů, zastoupí Českou republiku expozice Divadlo jako zážitek. Výstava simuluje zážitek ze skutečné návštěvy představení z pohledu interpreta i běžného návštěvníka.

Foto: PQ

Na PQ se představí také zvukový designér David Vrbík zaměřující se na laserové instalace, kostýmní výtvarnice Daniela Klimešová či soubory Depresivní děti touží po penězích a Krepsko. Quadriennale samému vtiskl "tvář" výtvarník Krištof Kintera.

Letos by mělo PQ přilákat až 40 000 návštěvníků. Podle organizátorů je víc interaktivní a jeho stěžejním cílem je představit divadelní tvorbu široké veřejnosti. V čele této ambice je nesoutěžní projekt Intimita & spektákl, kvůli němuž na piazzetě Národního divadlo vyrostl labyrint více než třiceti boxů. Umělci v nich vytvořili scénografická prostředí, choreografie, labyrinty, sekvence divadelních výstupů, zvukové instalace, ale i bar a noční kino.

Součástí PQ je řada doprovodných akcí včetně programu pro děti nebo provoz dočasné galerie, kde se vystavující umělci zdrží jen po 24 hodin. Další projekty se odehrají ve veřejných prostorách i netradičních místech v centru. Účastní se jich věhlasní umělci či soubory. Jsou mezi nimi nejvýznamnější současná scénografka Anna Viebrocková, dvojice Ilja a Emilia Kabakovovi či choreograf a tanečník Josef Nadj.

Někteří performeři počítají s aktivní účastí dobrovolníků. Pro projekt Stalinovy slzy německé režisérky Claudie Bosseové (spojené se souborem theatercombinat) se hledalo 500 herců i z řad veřejnosti.

Režisérka Alice Nellis a dirigent Petr Kofroň se zase setkali nad operním projektem Les enfants terribles. V produkci opery Národního divadla bude komorní dílo Phillipa Glasse uvedeno v bývalé kuchyni Psychiatrické léčebny v Bohnicích.

Veřejnost se seznámí i s pracemi anglické divadelní legendy Edwarda Gordona Craiga (1872-1966). Interaktivní výstava bude přístupna od 26. května do 25. června v Galerii Jaroslava Fragnera.

Další informace o programu naleznou zájemci na www.pq.cz

 

Právě se děje

Další zprávy