V akumulačkách na Národní se čeká na Godota

Red Kul
5. 1. 2010 8:00
Nová scéna se stala dalším prostorem Národního divadla
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Budova Nové scény, ve které od počátku 90. let sídlila pražská Laterna magika, od 1. ledna přešla po téměř dvou desetiletích opět do správy Národního divadla.

Staronový prostor s kapacitou 400 míst se tím má otevřít činohře, tanci a pohybovému divadlu, novému cirkusu i alternativě - a to nejen v hledišti, ale i v dalších prostorech včetně nejbližšího okolí. Na piazzettě  i ve dvou foyer se mají odehrávat akce pro děti, pouliční divadlo, koncerty, happeningy, výstavy, instalace i site specific projekty. To všem má naplňovat podtitul Live, který se objevuje i ve spotu na nové prostory.

Foto: Aktuálně.cz

Součástí dramaturgie jsou i mezinárodní koprodukce. Tuto programovou řadu 21. ledna v 19.30 zahájí projekt Hell On Earth Constanzy Macras, jenž vznikl ve spolupráci s Goethe-Institutem Praha.

Argentinská choreografka Constanza Macras navázala na své předchozí projekty s mladými amatérskými tanečníky z neuköllnských sídlišť a propojila je se svým mezinárodním tanečním souborem DorkyPark. Témartem jeí novinky je dospívání, touha po změně identity a přistěhovalectví. Ve čtvrti Neukölln žije víc imigrantů než původních obyvtel a je jedním z nejproblematičtějších míst na mapě Berlína.

S některými soubory tu bude ND spolupracovat dlouhodobě. Pro rok 2010 je to ceněný taneční soubor 420PEOPLE a Divadelní studio Továrna. Jako první se na Novou scénu vrátil soubor baletu, který zde už od června 2009 uvádí inscenaci Extrém.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Činohra ND vstoupí na Novou scénu 16. ledna premiérou inscenace Beckettova Čekání na Godota v překladu Patrika Ouředníka.  Šéfa činohry Michal Dočekal ji připravuje s Ondřejem Pavelkou, Davidem Prachařem, Davidem Matáskem a Janem Kačerem.

"Nová scéna je v kameni a skle zhmotněný sen o Boudě. Sen, ve kterém se budou uvádět hry úderné jako šutr, ale i průzračné jako sklíčko. Sny mohou být krásné i tíživé. Hlavní je, že na Nové scéně máme možnost je uskutečňovat," říká umělecký šéf činohry Michal Dočekal.

Boudou míní projekt, který činohra Národního divadla v roce 2003 spustila na piazettě. Vždy na konci sezony se tu objevila dočasná stavba pojmenovaná podle dřevěné budovy na Koňském trhu, jejíž provokující repertoár měl "vykolejit" zavedené představy o dramaturgických i režisérsko-hereckých mantinelech.

Foto: www.mzv.cz

V únoru bude do „nové Boudy" přenesena úspěšná inscenace hry o Československu - Stoppardova Rock'n'rollu, jehož součástí je i koncert The Plastic people of the Universe. V režii Ivana Rajmonta v ní hrají David Prachař, Jan Hartl, Alois Švehlík, Ondřej Pavelka a Miluše Šplechtová.

V březnu bude mít na Nové scéně premiéru hra Edwarda Bonda Spaseni. Autor je považován za inspirátora a předchůdce coolness dramatiky, která dobyla svět v 90. letech minulého století. Právě Spaseni (Saved) se zasloužili o zrušení cenzury, která v Británii platila od roku 1737. Když English Stage Company hru v roce 1965 uvedla, byla zažalována Lordem komořím.

Třetí činoherní novinkou na Nové scéně bude hra nositelky Nobelovy ceny Elfriede Jelinekové s názvem Co se stalo, když Nora opustila manžela. I tento text nastuduje Dočekal.

Foto: Lukáš Žentel

Uměleckým šéfem Laterny magiky, která se stal od 1. ledna čtvrtým uměleckým souborem ND, je Zdeněk Prokeš. Laterna magika v posledních letech fungovala jako příspěvková organizace zřizovaná ministerstvem kultury.  O jeviště se bude dělit s dalším soubory české první scény; zbytek má fungovat jako "otevřená stagiona" a přinést do rozpočtu ND i peníze za komerční pronájmy.

Důvodem převodu byla i hospodářská situace Laterny magiky. Soubor, který používal ve své době přelomové scénické postupy a v 50. a 60. letech exceloval na světových výstavách, už dlouho hledá novou tvář.

Problémem budovy je špatná akustika sálu. Vedení ND proto jedná s ministerstvem kultury o financích, protože lepší akustika by umožnila vstoupit do tohoto prostoru i opeře.  Její inscenaci budou tvořit asi třetinu programu.

Akumulačky s novou fasádou

Budova Nové scény vyrostla mezi historickou budovou Národního divadla a Voršilským klášterem v roce 1983 - na místě činžovních domů, který byl v roce 1958 zbourán. Na zaplnění proluky byly vypsány čtyři architektonické soutěže, vítězem posledních dvou se stal Bohuslav Fuchs. Po jeho smrti převzal projekt Karel Prager a následně do něho vstoupil ještě scénograf Josef Svoboda.

Nejtěžším problémem bylo odizolování budovy kvůli ruchu na Národní třídě. Proto plášť pokrylo přes čtyři tisíce kamenných desek ze zeleného mramoru. Veřejnost ovšem budovu přijala s rozpaky, přezdívalo se jí akumulační kamna.

Na jaře se na Nové scéně uskuteční sympozium věnované architektonickému vývoji této stavby. Bude mu předcházet slavnostní vyhlášení výsledků ideové architektonické soutěže Changing the Face na návrh nové fasády.

 

Právě se děje

Další zprávy