Tanec (Praha) se vznáší mezi nebem a zemí

him
1. 6. 2008 19:30
Dnes začal poněkud oslabený taneční festival

Praha - Nevšední podívaná zahajuje festival Tanec (Praha). Švýcarský soubor Öff Öff se bude po tři večery vznášet na patnáctimetrové konstrukci nad parkovištěm před vysočanskou O2 Arenou.

Šest tanečníků-akrobatů v představení Orbite - jež kombinuje nový cirkus s divadlem, tancem a živou hudbou - se vznáší mezi nebem a zemí. Performance vsází na večerní atmosféru, světelné obrazy a poetiku létání.

Mezi nebem a zemí se až nechtěně symbolicky pohybuje i sama přehlídka. Kvůli novému systému grantů a sporům magistrátem je ve špatné finanční situaci. Tanec Praha má v posledních letech rozpočet přibližně 12 milionů korun. Zatímco návrh grantové komise na příspěvek byl tři miliony korun, příspěvek se letos snížil na desetinu.

Öff Öff
Öff Öff | Foto: Tanec Praha

Ostatně hned úvodní večery měly být zdarma přístupné a konat se na Staroměstském náměstí. Praha 1 ale nedala povolení. Proto se odehrají na parkovišti a za vstupné.

"Představení tohoto druhu tady ještě nebylo. Že nedostalo povolení Prahy, je naprosto proti prohlášení města, že chce co nejvíce uměleckých projektů v centru Prahy a veřejně přístupných," říká zakladatelka festivalu Yvona Kreuzmannová.

Ani tak by ale nemělo zapadnout, že největší hvězdou festivalu je jeden z nejslavnějších souborů současného tance na světě, izraelská skupina Kibbutz Contemporary Dance. Svou choreografii Ekodoom uvede 6. června v brněnském Janáčkově divadle a 9. a 10. června v Hudebním divadle Karlín v Praze.

Festival do 25. června nabídne dvacítku akcí v metropoli a dvanáct v regionech. Přijedou tanečníci a soubory z Tchaj-wanu, Německa, Švýcarska, Belgie, Nizozemska, ale i Rumunska či Španělska. Večery Evropské taneční laboratoře dají prostor mladé choreografické generaci.

Kibbutz Contemporary Dance
Kibbutz Contemporary Dance | Foto: Tanec Praha

Kvůli škrtům ale vypadla Francie, která byla partnerem festivalu, z nedostatku financí museli pořadatelé zrušit deset plánovaných představení. Zrušeny byly mimo jiné i společné choreografie Ivy Bittové a amerických Wendy Osserman Dance Company.

Proslulá houslistka a zpěvačka se pak dala slyšet, že Praha byla respektována jako kulturní město a že už nikdy na akci pod záštitou magistrátu nevystoupí.

"Pokud nebudeme mít na podzim signály o tom, že Praha na festival vyčlení peníze v rozumné míře, budeme jednat o odchodu z Prahy," citují média Martu Lajnerovou, ředitelku festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy