Svět slaví ódy na nicotnost

ČTK
21. 3. 2006 17:30
Londýn - V Londýně a Dublinu začíná festival ke století Becketta.
Čekání na Godota, Divadlo Za branou II. - 1991
Čekání na Godota, Divadlo Za branou II. - 1991 | Foto: Aktuálně.cz

Londýnské divadelní a filmové středisko Barbican a dublinské Gate Theatre v úterý společně zahájily jeden z největších podniků letošní divadelní sezony - festival ke stému výročí narození nositele Nobelovy ceny, spisovatele, básníka a dramatika Samuela Becketta.

Na obou místech budou příštích šest týdnů kolem výročí autorova narození, které připadá na 13. dubna, k vidění Beckettovy divadelní hry. Jsou připravena čtení z jeho díla, výstavy, filmy, audiovizuální pořady i hudební představení inspirovaná Irem, který velkou část života strávil v Paříži.

Samuel Beckett, 1967
Samuel Beckett, 1967 | Foto: ČTK

BBC přispívá k festivalu na stanici Radio 3, kde bude vysílat dvě Beckettova díla a další pořady o jednom z největších umělců z britských ostrovů, který svá patrně nejznámější díla napsal ve francouzštině, a teprve pak je přeložil do angličtiny. Také irská veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost RTE nastudovala beckettovská dramata pro televizní i rozhlasové vysílání.

Becketta nebudou oslavovat jen v Irsku, kde se narodil, a v Británii, kde dosáhl uznání a k níž ho vázalo protestantské vyznání. Beckettovy festivaly se připravují v Paříži, Tokiu i New Yorku. Počátkem dubna bude týdenní sympozium o umělci v Dublinu, který byl autorovou trvalou inspirací.

Stejně jako jí byla nacistická okupace Francie. Za roli ve francouzském hnutí odporu pak dostal řád Válečný kříž - i když sám řekl, že to bylo "hraní na skautíky".

Jedno z předchozích děl Jenny Holzerové
Jedno z předchozích děl Jenny Holzerové | Foto: Aktuálně.cz

Beckettovo výročí se nepřipomíná jen na prknech v největších metropolích světového divadelního umění; obyvatelé Dublinu i turisté uvidí pouliční představení na beckettovská témata.

V irské Národní galerii a irském Muzeu moderního umění, v chicagském Muzeu moderního umění i v dalších galeriích pak začínají výstavy a další programy. Americká umělkyně Jenny Holzerová kupříkladu připravila pro Dublin i pro londýnský Barbican projekce citací z Beckettových her na zdi významných budov.

 

Právě se děje

Další zprávy