Started 2014: Od karamelu v krychli k deskám se žvýkačkou

Kultura Kultura
30. 6. 2014 15:53
Studenti ocenění v projektu StartPoint vystavují s odstupem devíti měsíců svá nová díla v expozici Started 2014 v Českém centru v Praze.
Matea Bakula vyhrála v projektu StartPoint s krychlí plnou karamelu.
Matea Bakula vyhrála v projektu StartPoint s krychlí plnou karamelu. | Foto: Anna Vedralová

Praha - Od krychle naplněné zkaramelizovaným cukrem k deskám spojeným žvýkačkou. Evropská cena pro diplomanty uměleckých škol StartPoint představuje s odstupem devíti měsíců od podzimního vyhlášení nové práce tehdy oceněných studentů. Vítězka, Matea Bakula z Bosny a Hercegoviny, pokračuje růžovou žvýkačkou v práci s originálními materiály.

„Občas je příjemné potkat se s uměním, jaké dělá Matea Bakula. Přímočarým, bez předstíraných ambicí a navíc vizuálně zajímavým,“ komentoval v září první místo Radek Váňa, jeden ze čtyř členů poroty. Tehdy autorčin karamel připomínal pryskyřici, teď zase žvýkačka věrně kopíruje lepidlo.

Spolu s Bakulou navazují na zářijovou přehlídku v Doxu také Abigail Sidebotham, Jaakko Pallasvuo, Karen Kramer a Tereza Fišerová. Aktuální projekty otevírají v Českém centru v pražské Rytířské ulici.

„Na výstavě Started představuji video, které vzniklo během nedávného pobytu v Bruselu,“ popisuje Fišerová. „Na dva týdny jsem měla k dispozici kameru a malé studio a to dalo vzniknout krátkému příběhu o čtyřech střizích. Neobjevuje se v něm žádné vedlejší vyprávění, video je příběhem jen samo o sobě, o svém vlastním vzniku, o tvůrci a kameře.“

Podle Fišerové je ostatně právě vyprávění příběhu společným rysem všech vystavených děl. „Pokaždé se tak děje jinou formou – pomocí textu, obrazů, zvuků či materiálů. Od diváka si žádají, aby jim věnoval více pozornosti, zběžným pohledem si nevystačíte. Navzájem si nechávají dostatek prostoru a přitom skvěle zapadají jedno ke druhému,“ komentuje přehlídku česká umělkyně.

Projekt StartPoint vybíral v loňském roce mladé umělecké talenty pojedenácté. Nejlepší diplomové práce hledal v 35 školách z 16 evropských zemí. Cílem projektu je představit mladé začínající talenty a také vytvořit platformu pro setkávání nadějných umělců a odborníků napříč zeměmi, tradicemi a žánry.

STARTED 2014 / Residents of STARTPOINT. České centrum, Rytířská 31, Praha 1. Kurátor: Pavel Vančát. Vystavující umělci: Matea Bakula (NL), Karen Kramer (USA), Jaakko Pallasvuo (FIN), Abigail Sidebotham (UK), Tereza Fišerová (CZ). 20. června –23. srpna 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy