Sís předvedl Česku světem uznanou knihu

Zuzan Királyová
25. 11. 2005 13:00
Ve čtvrtek 24. 11. v kinu Aero představilo nakladatelství Labyrint novou knihu Petra Síse - Tibet / Tajemství červené krabičky .
Petr Sís pokřtil v kině Aero v Praze svou novou knihu Tibet aneb Tajemství červené krabičky.
Petr Sís pokřtil v kině Aero v Praze svou novou knihu Tibet aneb Tajemství červené krabičky. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V duchu díkuvzdání a historek o krocanech provázeli návštěvníky Joachym Dvořák - šéf nakladatelství Labyrint a Petr Sís večerem a trochu nešikovným, ale roztomilým způsobem "Pata a Mata" se snažili představit nový titul z edice Raketa "pro děti chytrých rodičů". Tady vyvstává první otázka: Jsou knihy Petra Síse pro děti? "To ještě není pro děti, moje vnučka ještě nemůže pochopit tu něhu v Červené krabičce nebo ten jeho stesk po domově v knížce Tři zlaté klíče," přiznává se autorova čtenářka Jarmila Dohnalová.

Vydavatel Joachym Dvořák drží v ruce knihu Tibet aneb tajemství červené krabičky.
Vydavatel Joachym Dvořák drží v ruce knihu Tibet aneb tajemství červené krabičky. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V jako již zmíněném titulu Tři zlaté klíče, kde Petr Sís putuje po pražských ulicích, v kterých vyrůstal, tak i touto knihou se autor vyrovnává se svou minulostí, se smrtí svého otce "vypravěče mluvených příběhů" a snaží se ilustracemi i vlastním vyprávěním rekonstruovat blažený dětský stav, kdy hltal neuvěřitelná dobrodružství svého otce, režiséra Vladimíra Síse, z tříleté cesty po Tibetu. Syn se také inspiroval deníky "z cest", které po otci zdědil.

Tajemství Tibetu pro všechny generace

Tibet / Tajemství červené krabičky je krásně ilustrovaná knížka a podobně jako předešlé tituly dokáže uspokojit hned několik generací čtenářů. Babičky je milují, děti okouzluje a "chytrý rodiče" Sísovi knížky nakupují.

Součástí včerejší autogramiády byla i pozvánka v podobě krátkého představení od divadelního spolku Buchty a loutky, která na motivy knihy připravuje v březnu představení. Poslední lahůdkou "nezasluhující potlesk", bylo promítání filmu Cesta vede do Tibetu, který Sísův otec natočil s kameramanem Josefem Vanišem v roce 1955 a který byl později sestříhán k propagandistickým účelům "velké" Číny a bývalého Československa.

Na křtu knihy předvedlo divadlo Buchty a loutky krátkou improvizaci z inscenace, kterou podle knihy Petra Síse připravuje.
Na křtu knihy předvedlo divadlo Buchty a loutky krátkou improvizaci z inscenace, kterou podle knihy Petra Síse připravuje. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Petr Sís je mezinárodně uznávaný autor knih pro děti, ilustrátor, grafik a tvůrce animovaných filmů. Narodil se v roce 1949 v Brně, absolvoval na pražské VŠUP a The Royal College of Art v Londýně. Za svou tvorbu získal mnoho ocenění po celém světě - od Zlatého medvěda na Filmovém festivalu v Berlíně (1980 za krátký animovaný film Hlavy) až po Ragazzi Award na Mezinárodním veletrhu dětské knihy v Boloni (2004 za Strom života). Žije se svou ženou a dvěma dětmi, Madlenkou a Matějem, v New Yorku. Je autorem dvaceti knih, pro dalších více než padesát vytvořil ilustrace. Natočil 26 animovaných filmů a v roce 2004 vytvořil pro stanici newyorského metra na 87. ulici nástěnnou mozaiku. Tibet / Tajemství červené krabičky již byl vydán v několika světových jazycích.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy