Šéfem Národního divadla bude Jan Burian z Plzně

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 1. 2013 19:40
Dosavadní šéf Divadla J. K. Tyla povede Národní
Jan Burian, nový ředitel Národního divadla
Jan Burian, nový ředitel Národního divadla | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Národní divadlo povede od srpna dosavadní ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Jan Burian. Ministryně kultury Alena Hanáková podepsala jeho jmenování. Do 31. července vede českou první scénu dočasně pověřený provozně-technický ředitel Václav Pelouch, který byl jmenován po náhlém a kritizovaném odvolání Ondřeje Černého v září loňského roku.

Skupina odborníků doporučila ministerstvu Jana Buriana jako jediného kandidáta, oznámilo ministerstvo kultury. Tým expertů - Jan Hančil (děkan DAMU), Jiří Šesták (senátor, ředitel Jihočeského divadla České Budějovice), Stanislav Moša (ředitel Městského divadla Brno), Bohumil Nekolný (analytik Institutu umění - Divadelního ústavu), Václav Riedlbauch (pedagog HAMU a VŠE) a dramatik Milan Uhde - se situací v divadle zabýval od loňského roku. Skupina zároveň vypracovala návrh transformace Národního divadla, které bylo sloučeno se Státní operou, a navrhla jeho budoucí směřování.

Odborníci se v závěrečné zprávě vyslovili pro odstranění zastaralých principů řízení příspěvkové organizace i přímé závislosti Národního divadla na státní správě. Národní divadlo ale zůstane příspěvkovou organizací zřizovanou státem - jinou formu právní subjektivity totiž neumožňuje tuzemská legislativa.

Černého ministryně odvolala 7. září 2012, mandát mu měl skončit 31. března letošního roku. Přesné důvody jeho odvolání ministerstvo dodnes neuvedlo, proti těm, jimiž úřad svůj krok zdůvodňoval, se Černý ohradil.

Jan Burian při slavnostním poklepání základního kamene stavby nového divadla v Plzni
Jan Burian při slavnostním poklepání základního kamene stavby nového divadla v Plzni | Foto: Profimédia

Kdo je Jan Burian

Třiapadesátiletý Jan Burian jako režisér začínal v Satirickém divadle Večerní Brno (1984), poté byl v angažmá ve Státním divadle Oldřicha Stibora v Olomouci (dnes Moravské divadlo; 1984-1987). V letech 1987 až 1991 působil v divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, od roku 1989 jako šéf činohry, odkud odešel v roce 1991 na čtyři roky do Divadla na Vinohradech, kde byl režisérem. Od května 1995 je ředitelem Divadla J. K. Tyla.

Burian patří k nejdéle sloužícím ředitelům divadel v České republice, do čela plzeňské scény byl naposledy jmenován předloni, funkční období mu mělo skončit v roce 2016. Divadlo J. K. Tyla vykazuje pod jeho vedením stabilní návštěvnost, ročně do něj zavítá kolem 200 tisíc diváků a hlediště je obsazeno z 80 procent. Plzeňská scéna se může pochlubit rekordním počtem 10 tisíc abonentů.

Jan Burian se i jako ředitel divadla věnuje režii, v posledních letech má na svém kontě například inscenace Havlova Odcházení (2008), Shakespearových her Romeo a Julie (2009) a Macbeth (2011) nebo Moliérova Lakomce (2012).

Od roku 1990 vyučuje činoherní režii na DAMU, od roku 2001 je vedoucím katedry činoherního divadla, od roku 2004 docentem. Je také ředitelem mezinárodního festivalu Divadlo nebo předsedou Asociace profesionálních divadel ČR.

Před rokem 1989 byl členem KSČ.

 

Právě se děje

Další zprávy