Satyricon přináší nevídaný zážitek

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 12. 2005 14:00
Praha - Multimediální projekt Satyricon se probíjí na českou uměleckou scénu.

Satyricon je projekt spojující literaturu, grafiku, komiks, módu a performance. Interdisciplinární a multimediální projekt využívá dle svých tvůrců aktuálního výtvarného, literárního a dramatického jazyka, aniž se přímo odvolává na konkrétní stylový či názorový proud.

Charakteristika projektu

Tvůrci Satyriconu své dílo s nadsázkou charakterizují takto: "Hodují tu římští zbohatlíci se svými parazity, rokoková šlechta se svými filozofy, středověcí učenci se prokousávají pikantními folianty a pozdní humanisté se honí za zbytky rukopisů."

foto z představení Satyriconu na letošním Designbloku
foto z představení Satyriconu na letošním Designbloku | Foto: Satyricon

Tvůrci

Celý název projektu je Satyrikon s.r.ó. Satyricon Incorporated unLimited a jeho hlavními tvůrci jsou filolog a filozof Petr Šourek a absolventka VŠUP Eva Holá. Na Satyriconu spolupracuje řada absolventů VŠUP (například módní návrhářka Eva Brzáková) i jiných uměleckých škol, ale i bezdomovecké divadlo Ježek a čížek a šermířská skupina Dominik z Plzně.

Geneze projektu

Satyricon se představil veřejnosti na letošním Designbloku ve své finální podobě, která kombinuje divadlo, performance, animaci a výtvarnou instalaci. Pozvolna se projekt Satyriconu vyvíjí už od roku 2003, kdy začal jako literární a typografický experiment. V roce 2004 pokračoval jako dramatizované čtení a výstava komiksově pojatých tisků, až vyvrcholil výše zmíněným představením na říjnovém Designobloku.

Alfred ve dvoře

Plánovaná spolupráce s divadlem Alfréd ve dvoře by měla představení profesionalizovat a přiblížit širšímu okruhu diváků.

Více o projektu Satyricon najdete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy