Rozhovory s Krylem jsou kronikou doby

ČTK, Hej
10. 4. 2006 16:00
Praha - Nová kniha Karel Kryl: Rozhovory je sbírkou interview se známým písničkářem od roku 1968 až do jeho smrti v roce 1994.

"Rozhovory ze šedesátých, sedemdesátých a osmdesátých let zachycují Kryla bojujícího za svobodu a demokracii v Československu. Rozhovory z let 1989 až 1994 jej představují jako prvního ostrého kritika chyb české a slovenské politiky a společnosti po roce 1989," říká Viktor Stoilov z nakladatelství Torst, jež publikaci vydalo.

Podle Stoilova je kniha neocenitelnou kronikou doby, zachycující postřehy o stovkách osobností české a slovenské kultury, politiky a společnosti.

obálka knihy
obálka knihy | Foto: Torst

Kniha má osm stovek stran, k vydání ji připravila Krylova manželka Marlen Krylová; rozhovory jsou doplněny čtyřicítkou fotografií i různými dokumenty, jmenným rejstříkem a ediční poznámkou. Téměř třetina rozhovorů je ve slovenštině.

Karel Kryl se narodil v roce 1944 v Kroměříži. Vystudoval keramickou školu, ale proslavil se jako písničkář a básník. Zemřel ve věku nedožitých padesáti let v Německu.

Přestože od Krylovy smrti uplynulo již 12 let, o jeho písničky mají čeští posluchači stále velký zájem. Zatím poslední výběrové album s Krylovými písněmi nazvané Šuplíky vyšlo loni v listopadu; zanedlouho již s více než 10 tisíci prodanými nosiči mělo nárok na získání zlaté desky.

 

Právě se děje

Další zprávy