Rosťa Novák v La Fabrice zase políbí prdel kosům

Kultura Kultura, Red Kul
6. 1. 2010 9:32
Duo Skutr obnoví své starší úspěšné projekty
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Divadelní skupina Skutr režisérů Martina Kukučky a Tomáše Trpišovského obnoví své starší projekty. Po dohodě s divadelním prostorem La Fabrika v Praze a v návaznosti na zdejší divácký úspěch inscenace La Putyka se tu na scénu vrátí představení 8 - polib prdel kosům a Mistr a žák, nominovaná na Cenu Sazky a Divadelních novin a Cenu Alfréda Radoka.

"Máme pocit, že ještě mohou být aktuální. Z repertoáru jsme je byli nuceni stáhnout, protože jsme jako nezávislý soubor neměli finanční prostředky na jejich udržení. Po dohodě s La Fabrikou tento problém odpadá," říká Kukučka.

Foto: Aktuálně.cz

Podle Trpišovského budou obnovené premiéry obsahovat úpravy. "Hlavně one man show Rosti Nováka 8 - polib prdel kosům, která je velmi dokumentární, by se měla svým způsobem změnit, protože i Rosťův život se malinko posunul."

Oba pro tento rok chystají tři nové projekty: Kultovní představení, Klauni a Muži. Na prvním začali s Vojtou Dykem a Jakubem Prachařem pracovat už v těchto dnech. "Půjde o hudebně divadelní projekt, jímž chceme navázat na úspěšné hudební improvizace obou aktérů na Fringe Festivalu ve skotském Edinburghu a na naši práci na Goebbelsově kompozici Schwarz auf Weiss pro festival Struny podzimu," vypočítává Trpišovský.

Představení Klauni má navázat na úspěšnou inscenaci Malá smrt ,  premiéra má být v květnu v Olomouci a poté bude projekt světovou premiéru jako reprezentant Česka na Expo 2010 v Šanghaji. Muži budou pojednávat o mužské identitě v době, kdy se drolí tradiční rozdělení rolí.

La Putyka - úspěšný nový nový cirkus po česku nebude chybět ani v Plzni
La Putyka - úspěšný nový nový cirkus po česku nebude chybět ani v Plzni | Foto: Martin Faltus

Oba režiséry je ještě letos čeká i režírování v Polsku, oratorium Le Roi David Arthura Honeggera s orchestrem Berg, projekt pro Národní divadlo v Praze a právě dva zájezdy do Asie.

Inscenace Mistr a žák se v La Fabrice objeví 11. a 13. ledna a 9. února. Tvůrci ji označují za recyklovanou komedii dell'arte á la Tarantino. Měla premiéru 22. srpna 2007 na festivalu Letní Letná a propojuje akrobacii, taneční a fyzické divadlo, techniky bojových umění, slovní improvizaci a živou hudbu.

One-man show Rosti Nováka, který je osmou generací potomků kočovného loutkáře Matěje Kopeckého, nazvaná 8 - polib prdel kosům, nabízí akrobacii, historii slavné rodiny včetně velkolepých loutek a domácích filmových záznamů. Premiéru měla 16. dubna 2006 v Arše.  V La Fabrice se objeví 7., 8. a 26. ledna a pak 16., 17. a 18. února.

Čtěte také:
Heiner Goebbels: Schwarz auf weiss či li 
Jak se hraje soudobá hudba na badmintonové pálky

Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský patří mezi nejuznávanější režiséry mladé generace. Jejich skupinu tvoří například Dora Bouzková, Jakub Kopecký, Rostislav Novák, Jakub Prachař, Vojtěch Dyk, Josef Rosen, Zuzana Stavná, Adéla Laštovková-Stodolová a Petr Kaláb. Představení kombinují tanec, pohyb, akrobacii, loutky, projekce, světelný design, text a hudbu.

Skutr byl třikrát nominovaný v kategorii Talent roku cen Alfréda Radoka. Prezentoval se na řadě festivalů v Česku i v zahraničí. S velkým úspěchem dvaadvacetkrát reprízoval inscenaci Plačky na festivalu Fringe v Edinburghu.

Informace najdete na www.skutr.org a www.lafabrika.cz

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy