Rok s židovskou kulturou bude nabitý

čtk
11. 1. 2006 19:00
Praha/Brno - Pražské Židovské muzeum otevře v září pobočku svého vzdělávacího a kulturního centra v Brně.

Jako v metropoli bude připravovat programy pro veřejnost a pořady pro školy. Rozšíření aktivit souvisí s letošními oslavami stého výročí založení muzea, které je s více než půl milionem lidí ročně nejnavštěvovanějším v zemi. Jubileum vedlo k uspořádání celostátního a celoročního projektu Rok s židovskou kulturou.

Ředitel Židovského muzea Leo Pavlát na tiskové konferenci řekl, že se na programech - výstavách, diskusích, koncertech, divadelních a filmových představeních a tematických sekcích festivalů - bude podílet až stovka institucí. Projekt by podle něj měl obohatit kulturní dění a upozornit na humanistické poselství židovské kultury. Základ tvoří akce samotného Židovského muzea.

Záměrem je, aby si lidé uvědomili specifičnost židovského dědictví, ale také jeho tradiční propojení s českou kulturou a českým prostředím.

Jednotlivé projekty, jichž jsou desítky, představí tvorbu tuzemských i zahraničních umělců, jejímž společným jmenovatelem bude židovské umění a kultura.

Každý měsíc od ledna do prosince se tak na několika místech České republiky současně budou konat kulturní programy na židovské téma, které současně upozorní na přínos židovské kultury a jejích hodnot v českém i mezinárodním kontextu.

Organizátoři dnes vedle řady výtvarných, literárních a divadelních akcí jmenovali jako příklady jarní uvedení Verdiho Rekviem v Terezíně na památku studování tohoto díla vězni v ghettu před 60 lety, festival klezmerové hudby v Praze, fotografickou výstavu v Brně a hudební večer v tamní Redutě či putovní výstavu Zmizelí sousedé. Izraelské velvyslanectví chce přispět pozváním divadelních a tanečních souborů.

Sto let slaví letos rovněž Jubilejní synagoga v Jeruzalémské ulici v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy