Prodej Harryho Pottera v Pákistánu odložily bomby

čtk, Reuters, Red
21. 7. 2007 9:50
Největší pozornost věnuje knize Londýn
Sedmí díl Harryho Pottera ve výloze knihkupectví ve filipínské Manile.
Sedmí díl Harryho Pottera ve výloze knihkupectví ve filipínské Manile. | Foto: Reuters

Londýn - Miliony fanoušků bestsellerových příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera dnes vzaly útokem světová knihkupectví. Sedmý díl se začal prodávat ve většině úderem půlnoci britského času.

Na některých místech se stály fronty i několik dní, bez ohledu na vedro.

"Je to jediné, co ho zajímá - aby dostal tu knihu. Nemohl jíst ani spát," řekla Američanka Laura Helmyová o svém patnáctiletém synovi, který šel vystát frontu na knihu v centru Londýna. Rodina je na dovolené v Paříži, ale odjela kvůli knize rychlovlakem TGV do britské metropole.

Potterománie
Autor fotografie: Reuters

Autorka, britská spisovatelka Joanne Kathleen Rowlingová, neporušila tradici a o půlnoci četla z knihy 500 vybraným dětem v jednom londýnském muzeu.

Nejsledovanější byla situace u knihkupectví Waterstone v centru Londýna, které je označováno za tradiční "střed pottermánie".

Problémy mělo knihkupectví v pákistánském Karáčí, které chtělo zahájit prodej ve čtyři hodiny ráno místního času. Místo toho ale anonym oznámil, že před obchodem je v automobilu uložena bomba. Policie proto ulici uzavřela a prohledávala.

Nalezla dvě bomby o hmotnosti deset a dvanáct kilogramů v zaparkovaném Suzuki.

Zatímco ve světě otvírala knihkupectví podle britského času, američtí čtenáři si museli počkat na vlastní půlnoc v časových pásmech v USA, tedy nejdříve v šest hodin ráno. Ve Spojených státech je k prodeji připraveno 12 milionů výtisků nové knihy.

Provozovatel internetového serveru Amazon řekl, že obdržel 2,2 milionu objednávek, což je o 47 procent více než na předchozí díl.

Britská hlavní pošta uvedla, že dnes doručí na 600 tisíc výtisků knihy.

 

Právě se děje

Další zprávy