Příští, 20. Thálie mají dostat překvapivější podobu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 11. 2011 19:55
19. Thálie budou uděleny 24. března 2012 v Národním
Herec Erik Pardus získal Cenu Thálie za činohru - Smrt Pavla I. (Městské divadlo Brno).
Herec Erik Pardus získal Cenu Thálie za činohru - Smrt Pavla I. (Městské divadlo Brno). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Divadelní Ceny Thálie předá podevatenácté Herecká asociace 24. března 2012 na večeru v Národním divadle v přímém přenosu České televize. Moderátorem bude opět plzeňský herec, dramatik a režisér Antonín Procházka.

Na tiskové konferenci v Praze to oznámil nový prezident této profesní odborové organizace výkonných umělců Jiří Hromada. Před novináři podepsal tříletou smlouvu s marketingovým partnerem s opcí na další tři roky.

"Pokusíme se večeru dát jiný rytmus a dramaturgii, jinak zavedený systém nebudeme radikálně měnit. Času moc nezbývá, a tak se soustředíme na dvacáté výročí, kdy by Thálie měly dostat překvapivější podobu," řekl.

S asociací bude i nadále spolupracovat výtvarník Adolf Born. Jubilejní ročník má pak ozvláštnit "přítomnost zahraniční hvězdy světového formátu, zřejmě z oblasti operního umění" a upozornit na ně tří stovky billboardů. Letos na jaře zachránil předávání cen Thálie na poslední chvíli mimořádnou finanční injekcí ministr kultury Jiří Besser. 

Hromada, který ve funkci šéfa asociace nahradil Václava Postráneckého, hodlá ve funkci i nadále chránit a prosazovat profesní práva a zájmy členů v oblasti pracovněprávní a sociální. Asociace podle něj sdružuje zhruba čtvrtinu ze čtyřtisícové herecké obce. "Budeme se věnovat problémům regionálních scén," řekl.

Za dlouhodobý cíl označil vrátit herecké obci právo na reprízné, protože soukromí producenti často dávají hercům k podpisu smlouvu, v níž se tohoto práva zaručeného autorským zákonem jednou provždy vzdávají.

"Naší snahou je rovněž dát o sobě vědět mladé herecké generaci, která o naší existenci často nemá ponětí. Přitom pomáháme řešit sociální nároky herců a poskytujeme jim služby v oblasti právního poradenství," dodal Hromada.

Herecká asociace se kromě Thálií podílí i na festivalu Novoměstský hrnec smíchu, kde její prezídium uděluje cenu za mimořádný herecký výkon, a spolupodílí se na organizaci dabingových cen Františka Filipovského, kde uděluje ocenění za celoživotní mistrovství. Každoročně organizuje také ceny Senior Prix.

 

Právě se děje

Další zprávy